19 maj 2008

Richard Montanari - Dödsscen

Dödsscen är Richard Montanaris andra bok om deckarparet Kevin Byrne och Jessica Balzano vid Philadelphiapolisens mordrotel. I den första, En sista bön, jagar Byrne och Balzano en seriemördare vars kännetecken är ett radband som lämnas i offrets knäppta händer. I Dödsscen utreder de en rad ännu sjukare mord; mördaren kopierar mordscener från olika filmer, och inte nog med det - han spelar över filmernas mordscener med sina egna mord och lämnar sedan in banden på en videobutik så att vem som helt kan hyra dem.

Mördaren lever hela sitt liv genom filmens värld, och filmvärlden är även bakgrunden till berättelsen. Samtidigt som utredningen fortskrider ska en storfilm spelas in i Philadelphia, och regissören och flera medlemmar i filmteamet dras in i händelserna.

I En sista bön skadades Byrne svårt och han är numera sjukskriven på deltid. Det tyngsta ansvaret för utredningen faller därför på Balzanos axlar. Balzano måste dessutom jonglera familjelivet och den treåriga dottern, samtidigt som hon går i äktenskapsrådgivning tillsammans med sin man. Byrne i sin tur träffar återigen en gammal väninna och det börjar spira ömma känslor dem emellan - samtidigt som de båda försöker hitta och hämnas på en nyss frisläppt brottsling som en gång misshandlat Byrnes väninna...

Ja, det blir lite rörigt med alla dessa sidospår. Men hav förtröstan, det reder upp sig! På ett sätt som bara förekommer i böcker och på film knyter alla lösa trådar finurligt ihop sig på slutet, och mördaren oskadliggörs i god ordning efter den sedvanliga plot-twisten och några ängsliga minuter för nära och käras väl och ve. Med Dödsscen - liksom i En sista bön - har Montanari lyckats ganska bra med att skriva en klassisk amerikansk snutdeckare (som mer än bara lite påminner om P. J. Tracys böcker - den enda markanta skillnaden är väl att de utspelar sig i olika städer), och han har alla förutsättningar för att producera en mängd välskrivna, lagom spännande böcker i samma stil.

1 kommentar:

Maud/En bok om dagen sa...

Hej där!
Kika in till mig, jag har dragit igång ett roligt projekt!