18 maj 2008

Argh!

Försökte läsa Lesley Horton En härva av skuld men var tvungen att kasta den i väggen efter sisådär sju kapitel (och då hade jag ändå suttit och irriterat mig på den från sida ett). Det är säkert en helt ok deckare, men den grundläggande handlingen gjorde mig alldeles för förbannad. Rukhsana Mahmood, 27-årig distriktssköterska i en stad i Yorkshire, blir mördad och polisen misstänker att det kan röra sig om ett hedersmord eftersom Rukhsana, som var sikh, gift sig med en muslim. Paret Mahmood har båda blivit förskjutna av sina familjer på grund av giftermålet - och det är här jag börjar bli irriterad.

Orsaker:
1. Den ansvarige polisen har tidigare anklagats för rasism av stans pakistanska befolkning eftersom han, fullt berättigat, gripit en ung pakistansk man för hedersmordet på sin syster. Trots att alla bevis pekade på brodern och denne erkände mordet utsattes polisen för en internutredning - så uppenbarligen får en polis inte göra sitt jobb, för då är han rasist.

2. Paret Mahmoods respektive familjer har helt fryst ut sina barn för det fruktansvärda brottet att ha gift sig av kärlek. Mannens släktingar talar om Rukhsana som "hora" och "slampa" och har hotat att skada henne. Alltså, allvarligt talat - religion och kultur i all ära, men nånstans måste gränsen gå.

3. När en av Rukhsanas patienter, en 18-årig ensamstående mamma, hälsar på Rukhsanas man för att beklaga sorgen blir hennes bror, som IMHO är ett snyltande och rasistiskt fyllesvin, fullständigt vansinnig och misshandlar henne. Brodern bor inte ens med sin syster - inte för att det skulle rättfärdiga att han försöker bestämma över hennes liv - utan dyker bara upp som det passar honom (till exempel när han är full) och förväntar sig att systern ska passa upp på honom. Dessutom talar han illa om Rukhsana som har hjälpt systern mycket mer än en distriktssköterska brukar göra och kallar henne pakistansk hora, och har även försökt få henne att sluta komma och hälsa på systern.

Bah. Jag blir så förbannad på folk ibland.

5 kommentarer:

Country Girl sa...

Jag tror tyvärr att handlingen speglar en verklighet som finns därute, både när det gäller hur religioner får folk att behandla andra och hur en västerländsk polisman blir beskylld för rasism när han griper en gärningsman med invandrarbakgrund.
Men jag fattar att du blir galen av irritation. Fast inte på Horton, hoppas jag...

Martina sa...

Ja visst speglar boken hur det är i verkligheten, det är därför jag blir så irriterad - att folk kan vara så korkade. Jag blir ju inte personligen utsatt för detta utan tar bara del av det genom böcker, vilket gör att jag blir helt galen på böckerna istället. Horton i sig är säkert bra, jag ska försöka mig på nån av hennes andra böcker.

Anonym sa...

Fast det är ju knappst religionen (Islam i det här fallet) som får folk begå hedersmord..

Anonym sa...

Haha. Roligt inlägg. Jag irriterar mig enormt på personer som tolkar att som framförallt muslimer gör utifrån hederskulturen. Det verkar inte gå att se mord i tex Iran eller Pakistan på något annat sätt.

Dock måste jag invända mot ovanstående inlägg; religionen är absolut en central del i hederskulturer, men det är inte så att det är förbihållet för en religion. (Yrkesskadad... håller på med dessa frågor hela dagarna...)

//Therese (bokbloggen.bloggagratis.se)

Martina sa...

Therese: På vilket sätt jobbar du med dessa frågor? Jag tycker också att hederskulturer/religion etc. är intressant, på en helt privat basis - inget jobbrelaterat.

Förutom att jag blir förbannad på böcker där detta porträtteras då =).