20 maj 2008

Hemlig bokvän - Pocket & Prassel

* Vilken genre är du mest förtjust i?

Hm, det är lite olika... jag läser gärna fantasy, science fiction, skräck och deckare, men även en hel del "vanliga" romaner (ofta historiska sådana - Kylie Fitzpatrick t.ex. är bra. Däremot inte Jan Guillou). Gillar i allamänhet INTE chick lit.

* Favoritförfattare? Har du redan allt som författaren har skrivit..?

Stephen King är en stor favorit, och jag har nog läst det mesta han skrivit. Inte Duma Key och en del annat (Dark Tower-serien till exempel), och inte en del av "dussinböckerna" från 80-talet (de där som egentligen inte är så bra, men som man läser bara för att det är King). Men jag äger bara några få av hans böcker. Annars Tolkien - har läst och äger Härskarringen (i två utgåvor), dock ej på engelska. Terry Pratchett gillar jag också, har läst, och äger, i princip allt som kommit ut på svenska. En hel del av de engelska böckerna står i sambons bokhylla, men de senaste (t.ex. Making money, Going postal etc.) har vi inte. Jane Austen - äger mina favoriter. Dorothy Sayers - äger några, har läst de flesta. Agatha Christie - har läst i princip alla, äger en hel del.

* Vilka författare är du nyfiken på och har lust att läsa?

Oj. Ett axplock ur min att läsa-lista: Michael Chabon, Kim Stanley Robinson, Leena Lehtolainen, Alastair Reynolds, Mary Doria Russell, Robert J. Sawyer, Bentley Little, Jonathan Maberry, Brian Keene, Norman Mailer, Elizabeth Bear, Nicola Barker, Jo Nesbö, Nancy Kress, Salman Rushdie, Ryu Murakami, Poppy Z. Brite, Paul Auster, Claude Izner, Tawni O´Dell, Susanna Gregory, Joanne Harris, Jeanette Winterson, Elizabeth Wurtzel, Arto Paasilinna, Jonathan Safran Foer, Joseph Conrad, Doris Lessing (förutom The Fifth Child), Jaqueline Winspear... Med flera, med flera. Har även tänkt uppdatera mig lite på "världslitteratur", främst från Kina, Japan, Mellanöstern, Afrika.

Men skicka gärna vad som helst som du tycker att jag ska läsa! Disclaimer: se nedan...

* Vilken genre vill du absolut inte läsa?

Chick lit (om den inte är ovanligt bra. Jag gillade ju faktiskt I dina kläder av Jane Green. Det är särskilt viktigt med sympatiska huvudpersoner). Svenska samtidsromaner är väl inte direkt min tekopp heller, speciellt inte där författaren försöker vara "svår" eller "djup" (till exempel ratade jag genast Sara Stridsbergs Drömfakulteten på grund av språket).

* Vilken författare vill du absolut inte läsa?

Paulo Coelho, Marian Keyes, Dan Brown, Stieg Larsson, Linda Olsson, Björn Ranelid, Jan Guillou, Alexander McCall Smith, Lars Norén, Camilla Läckberg. Och alla liknande författare... Svenska dussindeckare, nästan all chick lit, topplisteböcker, "djupsinnigheter". Typ sånt.

* Letar du efter någon/några böcker som du vet (eller tror) har kommit i pocket, men som inte går att få tag på via bokhandeln längre? Vilka böcker gäller det – och skulle du i så fall tycka om att få dessa i läst skick?

Hm, tja, jag samlar böcker av Maria Lang och Dorothy Sayers. Letar också efter Terry Pratchetts En man på sin vakt, som verkar vara helt slut överallt. Det är helt ok att få dem i läst skick, jag köper annars begagnade böcker från Bokbörsen. Alla böcker jag äger finns under länken I min bokhylla, kolla där så att det inte blir några dubbletter!

* Skulle det kännas ok att få flera begagnade pocketböcker (i trevligt skick!) istället för en ny, i något byte?

Absolut. Återvinning är bra.

* Läser du andra språk än svenska?

Jag har mer och mer börjat läsa på engelska om det är orginalspråk, men läser gärna på svenska också. Det spelar ingen roll, med andra ord... Inga andra språk än engelska och svenska dock.

* Är du tedrickare eller kaffedrickare? Någon speciell smak som du gillar?

Tedrickare. Jag gillar grönt te, te med olika citrussmaker (lime, till exempel), mintsmak och kryddiga teer. Inte med nån form av lakrits/anis/fänkål dock, snarare kanel, kardemumma etc. INTE ingefära!

* Vilken slags godis gillar du?

Choklad (Lindts Intense Mint är en favorit, annars choklad med inte allt för hög kakaohalt, max 55%). En del plockgodis också - skumsockerbitar, vaniljfudge, polkagrisar och liknande. Inte så förtjust i vingummi och dylikt. Avskyr lakrits (förutom pingvinstänger med mint i).

* Gillar du naturgodis; nötter, torkad frukt och liknande?

Absolut. Speciellt valnötter och torkade aprikoser, och allt som är yoghurtdoppat - t.ex. yoghurtdoppade havrefras. Jag föredrar faktiskt det framför vanligt godis nuförtiden. (Speciellt som jag försöker gå ner i vikt...)

* Är du allergisk mot något (t.ex. nötter, gluten, mjölk…)?

Nope.

* Annat som du vill lägga till..?

Vid eventuella frågor, maila etthemutanbocker[at]hotmail.com.

Det är ju dessutom alltid trevligt att få en bok man inte har läst, så kika gärna i kategorin Boktips så är det lättare att undvika sånt jag läst. Om jag nu läst det det senaste året ;).

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kul!

Jag gillar också Sayers skarpt. Och så måste jag skryta lite. Maria Lang (eller Lange som var hennes riktiga namn) träffade jag som barn hos gemensamma bekanta.

Vad jag tycker om hennes böcker kommer jag inte ihåg, det är längesen jag läste någon. Men kan du inte lägga ut en sida med de titlar du har så kan vi (din hemliga vän eller andra som känner att de kanske vill sponsra dig) se direkt?

Martina sa...

Coolt!

Listig idé förresten, ska ta och lägga upp en sån lista.

Anonym sa...

Aha, så Maria Lang är bra alltså? Är osäker på om jag har läst något av henne, kanske måste ta mig en tur till biblioteket. Vilken är hennes bästa?

Martina sa...

Svårt att säga, men "Mörkögda augustinatt", "En skugga blott" och "Farligt att förtära" var mina favoriter under tonåren.

Anonym sa...

OM jag skulle hitta några av dina saknade: Är det något speciellt format de ska vara i (inbundet, pocket)?

Martina sa...

Nope, spelar ingen roll! Har iofs alla Maria Lang i pocket, men det är inget jag kräver.