25 maj 2008

Agatha Christie - At Bertram´s Hotel

I At Bertram´s Hotel är det miss Marple som agerar mysterielösare, om än betydligt mindre än i vanliga fall - det är snarare en Chief-Inspector Davy vid Scotland Yard som håller i trådarna med miss Marple som benägen medhjälpare. Bertram´s Hotel är ett av de bästa hotellen i London för de som vill ha sånt som är gammeldags och "äkta engelskt"; man serverar five o´clock tea på traditionellt sätt och sköter hotellet på förkrigsmanér, vilket gör att Bertram´s gästas av äldre damer, pensionerade överstar och rika amerikaner som vill uppleva "det gamla England".

Chief-Inspector Davy är en framgångsrik rånarliga i hälarna, en liga som rånat banker, tåg och så vidare utan att lämna ett spår efter sig. Men de få ledtrådar polisen har verkar alla på ett eller annat sätt leda till Bertram´s Hotel - där en viss miss Marple råkar bo. En försvunnen präst och en ung flickas sökande efter sin mor leder till gåtans upplösning.

Det bästa med At Bertram´s Hotel är just hotellet - gammelmodigt, bekvämt, fantastisk mat (de smördrypande muffinsarna, återigen!). Själva mysteriet är faktiskt inte lika intressant, det känns lite blekt helt enkelt, särskilt jämfört med en del av Christies andra böcker.

Inga kommentarer: