18 maj 2008

Fler kategorier

Så där ja! Nu har jag suttit och pillat med mina inlägg och lagt till några fler kategorier: författarens kön samt hemland. Jag som trodde att jag läste flest manliga författare - inte då! 59 kvinnliga författare mot 56 manliga; dock har jag några fall av författarpar. Två av paren är en man och en kvinna och finns då under båda kategorierna, ett av paren är två kvinnor (mor och dotter). Men då har jag förstås inte räknat med mina icke-ombloggade böcker, det vill säga alla de jag läser om lite då och då... de är nog skrivna av övervägande manliga författare. David Eddings till exempel.

Däremot har jag insett att jag är riktigt dålig på att läsa böcker av andra än amerikanska, brittiska och svenska författare - 27 svenskar, 38 amerikaner och 35 britter (dock några med dubbel härkomst, till exempel Eva Ibbotson som är född i Österrike men uppväxt och bosatt i Storbritannien). Men bara en tysk, en fransman, en islänning, en "heljapan" (Kazuo Ishiguro är ju bosatt i Storbritannien) och så vidare. Hm. Måste bli bättre på det där. Har suttit och letat böcker av kinesiska och japanska författare och faktiskt hittat en hel del som jag tänkt testa. Säg nu inte Haruki Murakami, för jag är väl medveten om att han finns och har redan flera av hans böcker på läslistan! =)

Däremot skulle jag gärna vilja ha tips på bra författare från andra asiatiska länder, Afrika och Mellanöstern.

6 kommentarer:

La Bibliofille sa...

Vet inte riktigt om jag lyckas pricka in det Du är ute efter, men icke desto mindre följer här några tips:

Chimamanda Ngozi Adichie (Nigeria), "Half of a Yellow Sun"/"En halv gul sol"

Kiran Desai (Indien), "The Inheritance of Loss"/"Bittert arv"

Hisham Matar (Libyen), "In the Country of Men"/"Ingen i världen"

Chinua Achebe (Nigeria), "Allt går sönder"/"Things Fall Apart"

Arundhati Roy och Salman Rushdie (båda Indien) icke att förglömma! En författare som jag inte läst något av men spanar in är japanskan Natsuo Kirino/Mariko Hashioka/Nobara Noemi (människan har massor av namn), kanske kan det vara något?

Martina sa...

"Things fall apart" har jag läst (*ryys*, tyckte den var riktigt usel tyvärr), de flesta andra har jag på läslistan redan... japanskan har jag dock inte hört talas om, tack för tipset!

Olivia sa...

Tan Twan Eng från Malaysia. Hans bok The gift of rain är fantastisk (tror jag, har bara läst halva men än så länge är den det).

Martina sa...

Ska kolla upp!

Anonym sa...

Det där är ju mitt projekt för året. Att läsa 10 stycken författare som inte är amerikanska/brittiska.

Den jag har gillat mest hittills är japansk/belgisk. Underkastelsens sötma av Amelie Nothomb.
Jag har läst några afrikanska böcker också, men det är svårt. Jag tror att jag missar en hel del av undertexten för att jag inte förstår vad författaren syftar på.

Martina sa...

"Underkastelsens sötma" låter riktigt bra, den får jag ta och kolla upp. Tack för tipset!