27 maj 2008

Naomi Novik - Jadetronen

Detta är andra boken i serien om Temeraire; här recenserar jag den första boken, Hans majestäts drake. Till skillnad från Hans majestäts drake var Jadetronen bra från första sidan. (Kanske för att jag nu visste hur bra den första boken visade sig vara?)

Temeraire är nu en utbildad stridsdrake och Laurence en erfaren flygkapten. Allt detta hotas dock att raseras när en kejserlig delegation från Kina anländer med kravet att Temeraire ska återlämnas till dem. Eftersom han ursprungligen var tänkt som en gåva till den franske kejsaren anser kineserna med kejsarens bror i spetsen att de barbariska engelsmännen stulit draken, och de vill nu ha tillbaks honom.

Temeraire vägrar förstås att resa utan Laurence, och efter ganska mycket trassel och hot om krigsrätt och allmän vanära för Laurences del går den kinesiska delegationen motvilligt med på att Laurence får följa med på resan till Kina. Resan ska företas med båt och tar omkring åtta månader - åtta månader på ett transportskepp med en kinesisk delegation, sjömän och flygare som allesammans ogillar de andra grupperna, och, för att toppa det hela, en uttråkad drake...

Nästa bok, med den svenska titeln Svartkrut och eld, kommer ut i augusti. Jag längtar!

Och ja, jag skulle kunna läsa den på engelska, men eftersom den inte finns på biblioteket och jag inte har råd att köpa den förrän i, tja, augusti så kan jag lika gärna vänta på den svenska översättningen.

3 kommentarer:

Olivia sa...

Jag vill verkligen läsa de här böckerna, men igår var jag tvungen att lämna tillbaka dem till biblioteket. Och i Lysekil, där jag ska vara hela sommaren, har de dem naturligtvis inte. Det lutar nog åt att jag köper dem i pocket på engelska.

Arina sa...

Men de finns i Munkedal! Något som mitt lilla lokala bibliotek har.

Martina sa...

Jag har faktiskt funderat på att köpa dem också, när de kommer i svensk pocket.