27 maj 2008

Pendlarläsning

Jag har sett på några ställen att folk brukar kika på sina medpassagerares (på tåg, tunnelbana, buss etc.) lektyr, bland annat för att få boktips. Boktoka spanar seriöst och skriver om sina medmänniskors läsning, Ika på Konsonantmylla tycker det är trevligt med människor som sitter och läser tillsammans och Mrs. B. diskuterar människors läsning i förhållande till uppraggning av nya partners.

Jag är väldigt avundsjuk på alla er som faktiskt kan utnyttja buss- och tågresor till att sitta och läsa. Jag är nämligen en av de som aldrig läser på bussen (på sin höjd har jag en talbok i mp3-spelaren, men det är lite jobbigt att lyssna på talbok i publika miljöer eftersom allt ljud runtomkring gör det svårt att höra boken), eftersom jag är grymt åksjuk. Gör jag nånting annat än att sitta och titta rakt fram (kan inte heller åka baklänges, t.ex. på tåg där hälften av platserna brukar vara åt "fel håll") så mår jag illa.

Däremot sitter jag gärna och läser medan jag väntar på bussen, men så fort jag stigit på åker boken ner i väskan igen... På grund av detta brukar jag alltid glömma att ta med mig en bok även om jag vet att jag kommer sitta och vänta nånstans, vilket gör att jag måste fördriva tiden med att läsa damtidningar, broschyrer eller vad som nu kan ligga framme. Hu.

Bussresor till jobbet eller långresor med tåg är alltså inte en chans att läsa ut alla de där böckerna som ligger hemma för min del. Det är faktiskt ganska trist.

Är jag ensam med det här problemet, eller är det fler av er bokhoror där ute som lider av det? Det verkar inte så, med tanke på hur mycket de flesta skriver om "pendlarläsning".

14 kommentarer:

Jenny sa...

Jag blir fortfarande förvånad när jag hör talas om folk som läser i bilar och på bussar - det har jag alltid trott att alla människor blir åksjuka av! Tydligen är jag mer känslig än genomsnittet. Men tåg kan jag läsa på, och åka baklänges går också bra. Synd bara att jag nästan aldrig åker tåg sedan jag skaffade egen bil. Tunnelbana har jag aldrig provat, men där undrar jag hur man kan få någon läsro.

La Bibliofille sa...

Var grymt åksjuk tidigare, kunde inte åka varken tåg eller buss utan att bli grön i ansiktet, och att läsa var inte ens att tänka på. När jag började pendla till jobbet gick det över, så nu läser jag jämt på bussen. Skitskumt! Och hoppingivande?

Martina sa...

Jag tror inte att min åksjuka kommer att försvinna, även om jag skulle pendla med buss till jobbet - jag pendlade när jag gick gymnasiet och ibland fick jag kliva av bussen tidigare och gå sista biten, eftersom alla svängar och gupp (och det var en väldigt kringelikrokig väg) gjorde mig illamående.

Och jag försår inte heller hur folk kan läsa i ett fordon som rör på sig. Mycket märkligt.

Marianne sa...

Jag läste utan problem på bussen för en massa år sedan. Numera skulle det inte falla mig in att försöka.
Sedan läste jag förstås i bilen som barn, men det funkar inte heller nu längre.
Har aldrig kunnat läsa på tåg eller flyg, fast jag har ändå alltid med mig en bok eller sju (beroende på hur många jag har köpt på resmålet ...) och sitter sedan och glor ut genom fönstret ändå. Grr!

Läsa på väg till och från jobbet?
Nja, jag har kontorshörnan i vardagsrummet :-)

Anonym sa...

Jag har insett att min ev åksjuka oftast hänger ihop med hunger. Ju hungrigare, desto större risk att bli åksjuk.

Däremot tror jag att idogt läsande i kollektivtrafiken övat upp såväl balanssinne som förmåga till fokus. Lyckas oftast med att läsa ostört i de mest bullriga miljöer.

Numera lyfter jag dock blicken med jämna mellanrum och skannar av mina medresenärer i jakt på en spaning till listan.

Mvh
Loveina
alias Boktoka

Martina sa...

Läsa ostört i bullriga miljöer, det har jag inget problem med. Det har t.ex. hänt många gånger när jag var mindre att jag missade att skolklockan ringde in för lektion etc. när jag satt och läste i uppehållsrummet.

Anonym sa...

Läsa på tåg går bra, om det inte är X2000 - då blir jag yr efter ett tag. Läsa på buss funkar ibland och ibland inte. Jag tror att beror på vägen och chauffören. ;)

Anonym sa...

Jag brukade inte kunna läsa i bilen för några år sedan, men nu funkar det. Det är tur eftersom jag har en väldigt lång resväg till skolan (en timma) och det brukar vara skönt att födriva tiden med lie läsning.

Anonym sa...

Som barn mådde jag dåligt om jag läste i bilen men numera har jag inga problem.

Arina sa...

Jag har också blivit känsligare som vuxen. Jag kan inte åka baklänges eller sitta långt bak och får ofta stå på grund av detta. Det är mest svängandet som är besvärligt, måste alltid sitta och titta i färdriktningen i alla rondeller och kraftiga kurvor. Eftersom tåg inte svänger så kraftigt kan jag läsa när jag reser med ett sådant. Men jag har också ett annat problem. Det är nästan omöjligt för mig att hålla mig vaken, särskilt på längre resor. Jag brukar bara vakna lite kort för att stirra mig igenom en rondell, sedan somnar jag igen och raglar av bussen vid målet och det tar några timmar att kvickna till.

Martina sa...

Hm, det räcker med att tåget är igång för att jag ska må dåligt, om jag sitter baklänges... jag har faktiskt inte vågat testa om jag kan läsa vänd åt rätt håll, kanske ska göra det nu när jag ska ner till Uppsala nästa vecka.

Somna på tåg, bussar etc. gör jag däremot aldrig (jo, om det är nattåg), är för ljudkänslig och måste alltid ha öronproppar vid minsta buller.

Anonym sa...

Jag tillhör den lyckligt lottade minoritet som i princip inte blir åksjuk över huvud taget. Jo, sjösjuk kan jag faktiskt bli om det blåser rejält (minns iaf att det har hänt under två tillfällen i barndomen), det är det lilla undantaget som trots allt bekräftar att jag har ett balanssinne. :)

Annars ska ju ingefära vara bra mot åksjuka, kanske värt att testa?

Martina sa...

Huvva, då är jag nästan hellre åksjuk.

Kerstin sa...

Lasa pa tag gar bra, men inte pa buss eller i bil, da blir jag ocksa aksjuk.
Sitter pa ett hotell utomlands och skriver darav bristen pa prickar och ringar ovanfor vissa bokstaver =)
//Kerstin