12 maj 2008

Laurie R. King - Det monstruösa kvinnoregementet

Nu blev det lite fel ordning här, för jag har inte läst Drottningfällan som är den första boken om den pensionerade detektiven Sherlock Holmes och hans unga kompanjon Mary Russell. Nåja, jag får läsa den senare och bortse ifrån att jag redan vet en del av vad som kommer att hända.

I Det monstruösa kvinnoregementet fyller Mary Russell 21 år och blir myndig, och därmed även ägare till en ganska väl tilltagen förmögenhet. Hon ska precis avsluta sina studier i teologi och kemi i Oxford, och blir efter julfirandet som hennes moster anordnat så uttråkad att hon beger sig in till London mitt i natten för att leta reda på Holmes. I London stöter hon på en väninna från Oxford som anförtror Mary sina problem och tar med henne till en nystartad kyrka, Guds Nya Tempel, som drivs av feministen och mystikern Margery Childe.

Guds Nya Tempel är inte bara en kyrka utan driver även ett härbärge för misshandlade kvinnor och deras barn, vuxenutbildning, en sjukvårdsklinik och arbetar politiskt för kvinnlig rösträtt. Mary släpps in i Templets inre krets och börjar snart komma en farlig hemlighet på spåren.

Förutom att min utgåva (eller snarare bibliotekets utgåva) hade en hel del tryckfel - meningar som klipptes av på intressanta sätt, eller upprepades på nästa sida - var det ändå trivsam läsning, om än en smula, hm, förvånande för en inbiten Sherlock Holmes-läsare som vet vad Holmes tyckte om kvinnor. Men jag antar att det finns en förklaring till detta samarbete i den första boken... Tyvärr verkar det inte finnas fler böcker om Holmes och Mary Russell - trist! Jag hade gärna läst en hel serie.

5 kommentarer:

Olivia sa...

Jodå, sex till faktiskt! Fast inte på svenska. Själv har jag bara läst Drottningfällan och Det monstruösa kvinnoregementet, och det var över tio år sedan. Men de andra finns med på min lista över böcker som jag vill läsa.

Martina sa...

Aha, jag kollade bara på svenska wikipedia och det var ju ett misstag, där fanns ju bara de böcker som var översatta till svenska.

Martina sa...

Tyvärr så fanns ju inte de engelska böckerna på "mitt" bibliotek, så de får vänta tills jag har råd att köpa dem (och inte har köpstopp längre).

Anonym sa...

Tack och lov finns det fler.

Laurie R. King har även skrivit om en annan kvinnlig detektiv "Kate Minelli" (om jag kommer ihåg rätt) som är polis i San Fransisco.

King var en ny upplevelse för mig som jag köpte upp mig på när jag var i London i februari, fast jag saknar några av hennes böcker. Förnämlig rekommendation som jag fick på min blogg.

Martina sa...

Ja, det var bra att det fanns fler Holmes och Russell-böcker =). Jag kanske rentav ska ta och kika lite på Kings andra verk också.