14 maj 2008

Fina omslag

Inspirerad av Pocketpocketpocket tänkte jag börja med en ny kategori: fina omslag. När jag stöter på ett bokomslag som jag gillar ska jag lägga upp det här. Det kan bli lite intressant - vad säger ens favoritomslag om en som person? Det kan rentav bli en analys av en del omslag om jag kommer på nåt vettigt/känner för det.

Det är lite lustigt, för tidigare brydde jag mig inte alls om hur omslagen såg ut (förutom att jag avskydde de där nytrycken som brukade komma efter en filmatisering, med omslag från filmen). I couldn´t care less, om man säger så. Men ju mer jag läser bokbloggar och engagerar mig i den här världen, ju mer tittar jag på omslagen - nu kan jag rata en utgåva för att omslaget ser fördjävligt ut!

Till exempel:

Numera skulle jag hellre köpa den engelska pocketutgåvan av Lloyd Jones Mister Pip än den fula svenska, dock inbundna.

Jag skulle kunna köpa den här boken bara på grund av omslaget:

Trots att jag inte alls vet vad den handlar om. Amitav Ghosh heter författaren och Sea of Poppies boken.

Jag gillar även det här omslaget till Katherine McMahons The Rose of Sebastopol:

Och, ja, jag skulle kunna köpa den också för omslagets skull (fast jag tycker faktiskt att den verkar bra också) - det ser lite grann ut som att det skulle kunna passa Jane Austen eller nån av Brontë-systrarna.

Nu får det räcka för den här gången, men det kommer mera!

8 kommentarer:

Marianne sa...

Börjar det dra i köptarmen?
Här gör det det, men samtidigt är det dags att boka resa och hotell inför sommaren så jag bör nog kunna behärska mig ett tag till .... Men Amitav Ghosh måste undersökas.
Om du lägger upp några avskräckande omslag också så underlättar det :-)

Förresten, jag kikade lite i din andra blogg igår. Finns Friskis&Svettis i Luleå?
Rekommenderas i så fall!

Anonym sa...

Jag brukar låna böcker på biblioteket genom att först kolla på omslaget och om det ser interessant ut läser jag baksidan :)

Jag gillar det sista omslaget bäst, föresten :)

Martina sa...

Marianne: med tanke på att min samlade förmögenhet just nu är 7 kronor, så, nej, jag tror jag klarar att hålla mitt köpstopp =). Men du har rätt i att jag skulle kunna lägga upp riktigt hemska omslag också om (när!) jag hittar några...

Nej, det finns inte Friskis&Svettis men jag simmar på Pontusbadet och gick förut och tränade på Nautilus, som ligger i samma byggnad. Nu har jag dock inte råd med månadsavgiften där så jag nöjer mig med 4 månaders simkort för 200 kr...

Emelie: jag gör alltid tvärtom när jag lånar, läser på baksidan och kollar sen eventuellt på omslaget. Men när man sitter hemma och surfar runt på internetbokhandlar är det ju omslaget man ser först.

Erika sa...

Hehe, du och Bonniers hade visst samma tankegång angående den sista bilden, som de faktiskt valt att pryda sin senaste pocketupplaga av Jane Eyre med!

Martina sa...

Erika: ja, det stämmer ju faktiskt nu när jag tänker efter, jag har ju sett det omslaget. Det kanske var därför jag associerade till systrarna Brontë?

Olivia sa...

Sea of poppies blev jag också intresserad av på grund av omslaget. Den verkar bra också. Jag ska nog köpa den när den kommer i en lite billigare utgåva.

Martina sa...

Ja, den låter bra nu när jag har läst in mig lite på den. Kanske blir att jag köper den så småningom också.

Jen sa...

Amitav Gosh kan verkligen rekommenderas!!!