28 maj 2008

Giles Blunt - När du läser detta

Åh! När du läser detta kan mycket väl vara Giles Blunts hittills bästa bok; jag tyckte väldigt mycket om En stilla storm och även Fruset offer är bra - Schamanen var däremot lite tradig i mitt tycke - men När du läser detta är fantastiskt bra samtidigt som den är fruktansvärt hemsk.

OBS! Detta referat kan innehålla spoilers, för den som inte läst de tidigare böckerna och är intresserad av att göra det. Bara så ni vet. Då kan ni sluta läsa.

Som Blunts tidigare böcker handlar denna om kommissarie John Cardinal i Algonquin Bay, Kanada. Han kallas oväntat ut till en brottsplats; man har hittat en död kvinna nedanför ett nybyggt höghus. Kvinnan visar sig, till Cardinals stora sorg och förskräckelse, vara hans egen hustru.

Till saken hör att Catherine Cardinal under många år lidit av bipolär sjukdom och på grund av detta åkt in och ut på sjukhus. Hon medicinerar kraftigt men drabbas ändå lätt av djupa depressioner, varför de flesta accepterar att hon begått självmord - speciellt med tanke på att det finns ett avskedsbrev. Men Cardinal hemsöks av misstankar. Han kan bara inte tro att Catherine, som verkat må så bra, skulle ta livet av sig just vid detta tillfälle, och han börjat gräva djupare i saken.

Samtidigt får hans kollega Lise Delorme hand om ett fall av övergrepp på barn och barnpornografi, och trådarna från Delormes undersökning trasslar så småningom in sig i Cardinals.

Som jag skrev tidigare är det här den bästa av Blunts böcker enligt min åsikt. Även efter att jag lagt ifrån mig boken känner jag mig, tja, äcklad och deprimerad av barnporrutredningen och av - hm, det grundläggande motivet som Blunt lägger fram, skulle jag väl kunna säga. Jag sjönk liksom bara in i boken - trots att den nästan uteslutande handlar om svårt deprimerade människor och deras benägenhet för självmord. Inte det mest upplyftande ämnet kanske.

2 kommentarer:

Olivia sa...

Kunde inte ha skrivit det bättre själv, håller med om allt! Den var verkligen bra.

Martina sa...

Vad bra att det finns andra som tycker som jag =).