12 augusti 2007

Cecilia Hagen - De osannolika systrarna Mitford

Familjen Mitford är en brittisk överklassfamilj som under 1900-talet har bestått av ett antal märkliga personer, som Cecilia Hagen porträtterar i sin bok De osannolika systrarna Mitford. Nästan alla av systrarna har på något sätt utmärkt sig och har figurerat offentligt, antingen politiskt eller på annat sätt.

Den äldsta systern Mitford, Nancy, som föddes 1904, blev en bästsäljande författare och alla de övriga systrarna (de var sex stycken, och familjen hade också en son) har vid olika tillfällen i livet publicerat självbiografier eller romaner. Nummer två, Pamela, var den av systrarna som inte utmärkte sig - hon gifte sig och sen blev det inte mycket mer från hennes håll. Diana Mitford (född 1910), däremot, lämnade sin man och två barn på 1930-talet för den brittiske fascistledaren Oswald Mosley och tillsammans med sin yngre syster Unity blev hon hängiven nazist. Unity Mitford flyttade till Tyskland innan kriget och försökte komma nära Hitler, som hon beundrade djupt. Detta ledde till att både Diana och Unity drogs in i nazisternas högsta krets; de var båda nära vänner till Hitler ända fram till 1940-talet. En annan syster, Jessica Mitford (kallad Decca) blev istället kommunist och rymde hemifrån för att kämpa mot fascisterna i Spanien tillsammans med sin blivande man. Familjen Mitford har alltså haft en fot på vardera sidan av 1900-talets världspolitik.

Den enda dottern, förutom Pamela, som inte ställde till med skandaler var den yngsta, Deborah, som gifte sig med hertigen av Devonshire. Deborah (hertiginnan av Devonshire) och Diana Mosley var de enda två som fortfarande levde när boken skrevs (brodern Tom dog i kriget och de övriga systrarna strök med av sjukdomar eller hög ålder. Diana dog 2003, året efter Hagens bok publicerades).

Hagen har följt i systrarnas fotspår. Hon har besökt platserna där de föddes, bodde, semestrade, åt, festade... hon har läst massor av brev som systrarna och resten av familjen skickade till varandra, intervjuat Diana Mosley och träffat hertiginnan av Devonshire samt läst all den litteratur som genom åren skrivits om systrarna Mitford. Resultatet är en ganska intressant skildring av en tydligt dysfunktionell familj (men troligen alldeles normal för sin tid och samhällsklass...) där både barn och föräldrar på ett osunt sätt kunde hänge sig åt sina olika intressen. Samtliga familjemedlemmar var fanatiker på olika sätt; det var bara målet för deras fanatism som skiljde sig åt - nazism, fascism eller kommunism.

Språket i boken är i mitt tycke inte alltför fantastiskt, men Hagen skriver ganska personligt och lättsamt även om hon hoppar runt ganska mycket i tid och rum för att beskriva alla systrarnas olika liv. Några hamnar i skymundan - Pamela som aldrig utmärkte sig på något särskilt sätt, och Deborah som gifte sig ståndsmässigt och inte ställde till med skandaler. Nancy, Diana, Decca och Unity stjäl all uppmärksamhet, och Tom får bara vara med på ett litet hörn (trots allt handlar boken om systrarna Mitford).

Detta kan vara en intressant bok att läsa för att få en blixbelysning över hur kluvet England var när det gällde Hitler och Mussolini (speciellt överklassen, där det faktist var många som var tyskvänner och där det var värre att vara kommunist än nazist). Det är också intressant att läsa om dessa kvinnor som bröt mot dåtidens alla regler för att få det liv de ville ha - även om de i slutändan kanske inte blev så lyckliga.

5 kommentarer:

Bokidioten sa...

Jag hittade din lista och hakade på. Kul!

Martina sa...

Ooh, roligt med folk som tittar in! Välkommen =).

Hans Persson sa...

Jag är kluven inför den där boken. Historien och systrarna är intressanta, men Cecilia Hagen skriver så illa att det är rent plågsamt att läsa det.

Martina sa...

mm, jag var inte heller förtjust i språket. Och Hagen är väl ändå en professionell skribent?

Hans Persson sa...

Jag skulle snarare uttrycka det som att hon skriver för sitt uppehälle.