20 augusti 2007

Bokfemman v. 34

Hm, jag läser ju nästan lika lite svensk litteratur som icke-engelskspråkig... Det får nog bli författare snarare än böcker, för att underlätta.

Veckans tema för Bokfemman är svensk litteratur. Nämn dina 5 favoriter, böcker eller författare, i den svenska litteraturen.
  • Astrid Lindgren - jag undrar hur många som kommer ha med henne på denna Bokfemma? Ganska många förmodligen =). Men det är klart att Astrid måste få vara med på en favvo-lista över svensk litteratur! Bröderna Lejonhjärta är nog favoriten, tätt följt av Ronja Rövardotter och Mio min Mio.
  • Maria Lang - den svenska deckarelitens främsta. Hennes underbara pusseldeckare från mitten av 1900-talet hörde till min favoritläsning i tonåren. Absolut bäst är Mörkögda augustinatt, men även, bland annat, En skugga blott och Farligt att förtära är riktigt, riktigt bra.
  • Dick Harrison - jag gillar populärvetenskapliga böcker om historia, och Harrison skriver bra. Jag har läst första delen i hans nya trilogi om slaveriets världshistoria (del ett handlar om slaveriet från forntiden till renässansen) och den är mycket intressant. Hans bok om digerdödens härjningar, Stora döden, är också läsvärd.
  • Tage Danielsson - denne humoristiske gigant förtjänar att få vara med på listan bland annat för Tage Danielssons Mytologi och Sagor för barn över 18 år. Och har man inte sett pjäsen Fröken Fleggmans mustascher så har man verkligen missat något!
  • Maria Gripe - jag säger bara: Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia - en sällsam historia. Ungdomslitteratur när den är som bäst.
Jaha, och författare som inte riktigt tog sig ända fram men ändå förtjänar att nämnas? Ja, det är bland annat Carina Burman (Babylons gator, Vit som marmor), Frans G. Bengtsson (Röde Orm), Peter Pohl (Jag saknar dig, jag saknar dig! och böckerna om Anette) och det mesta av Jonas Gardell, men i synnerhet Mormor gråter och andra texter.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Du menar Astrid Lindgren antar jag ;)

Martina sa...

oj, jag visste väl att nånting var fel... ska genast ändra =).

Maria sa...

Jag håller med dig om de flesta, de är bra! Dick Harrison har jag dock inte läst något av så där kan jag inte ha någon åsikt.

AnnCharlott sa...

Maria Gripe var snubblande nära att hamna på min lista ocskå. Framför allt för "Skugg"-serien. Om du ännu inte har läst den så kan jag varmt rekommendera den.

Martina sa...

Maria: historiker som jag är i grund och botten (innehar en fil. kand. med detta som huvudämne) så kan jag inte låta bli alla dessa populärvetenskapliga historieböcker, och Dick Harrison hör till de bättre. Är man intresserad av medeltiden så är annars "Den dynamiska medeltiden" av Michael Nordberg att rekommendera.

Anncharlotte: jag tror att jag faktiskt har gett mig på Skuggserien nån gång för länge sen, men eftersom jag aldrig läste klart den så tyckte jag förmodligen inte att den var särskilt bra.

*Malin* sa...

Jag hade Astrid Lindgren i tanken ett tag, men eftersom hon fick en alldeles egen Bokfemma fick hon faktiskt inte vara med på min lista. :-)