12 augusti 2007

Ann Cleeves - Svart som natten

Nej. Tyvärr. Det hade kunnat bli bra, men det blev det inte. Svart som natten intresserade mig inte det bittersta, trots att plotten var lovande - en ung flicka på Shetlandsöarna mördas, på samma ställe där en liten flicka åtta år tidigare försvunnit. En gammal enstöring i trakten blir misstänkt, och lynchstämning infinner sig. Men är han skyldig?

Men det brydde jag mig inte det minsta om. Jag var inte intresserad av vem som var mördaren, blev inte intresserad av någon av personerna (förutom att jag tyckte lite synd om den ensamme gamle gubben. Ensamhet påverkar mig alltid, om den inte är självvald).

Inte heller miljön var särskilt intressant. Det var beskrivningar om kyla och is och isolering som inte berörde mig - jag är uppvuxen i ett liknande klimat, om än i Sverige, och det var alltför välbekant för att jag skulle tycka att det var "romantiskt" eller något annat.

Kort sagt, ingenting jag skulle rekommendera. Hela historien var alltför långdragen och seg - inte förrän fyra femtedelar var avverkade började saker och ting ta fart, och det är en väl lång startsträcka.

3 kommentarer:

Erika sa...

Hej! Ja visst, jag är också helt ny i bokbloggosfären... Tog min BoI-examen i Uppsala förra året. Pluggar du i Umeå kanske eller på distans?

Hmm, trist att "Svart som natten" var en besvikelse... Har själv funderingar på att läsa den. Jag som hade hoppats på en ny fantastisk deckarförfattare!

Martina sa...

Jag har iofs hört att andra tyckt att den var bra, så förlita dig inte enbart på mig i den frågan =).

Jag läser på distans från Uppsala, precis samma utbildning som du läste =) Jag blir klar våren 2008, så jag har ett år kvar...

Fröken Nina sa...

Oj oj, jag har skrivit upp den på min att-läsa-lista efter att andra skrivit att den var bra... Men får se om jag prioriterar den nu. Finns ju en hel del andra böcker att läsa ;D