7 augusti 2007

Bokfemman v. 32

Blev inspirerad av några länkar jag hittade med bokbloggar av olika slag, och tänkte därför skapa en egen. Jag börjar med att anta utmaningen i bloggen Bokfemman, där man varje vecka ska lista fem böcker efter olika teman som Malin (skaparen av Bokfemman) hittat på.

Alltså, bokfemman vecka 32:
Temat för veckans Bokfemma är utländska författare. Nämn dina 5 favoriter - böcker eller författare - av utländsk litteratur (EJ US eller UK!).

Nu valde jag ju verkligen inte rätt vecka för att börja men det här, eftersom jag är notoriskt dålig på att läsa böcker av icke svenska/amerikanska/brittiska författare. Men jag försöker!

* Umberto Eco - Rosens namn Fantastisk bok av den italienske professorn Eco, och även en väldigt bra film (med bla. Sean Connery och Christian Slater). Den utspelar sig på 1300-talet och handlar om benediktinermunken Broder William och hans följeslagare, den unge munken Adso, som anländer till ett italienskt benediktinkloster som rymmer många gamla hemligheter... hemligheter värda att döda för.

* Douglas Coupland - Microslavar Nu kommer jag undan på en teknikalitet! Douglas Coupland är visserligen nordamerikan men från Kanada, inte USA, och han är till och med född i dåvarande Västtyskland. Microslavar är hans absolut bästa bok (av de jag läst) och min favoritbok, alla kategorier. Den är skriven i dagboksform av Dan, som är 26 år och jobbar som kodare på Microsoft under mitten av 90-talet. Tillsammans med ett gäng kompisar brytar han upp och startar ett eget datorföretag i Silicon Valley och boken handlar i stort sett inte om så mycket mer; Dans liv, arbetet, kompisarna, flickvännen, familjen... men stämningen är oslagbar, det är en bok som man kan filosofera mycket över och en tillvaro som iallafall jag kan längta till. Läs den! På engelska heter den Microserfs och kan vara lättare att få tag på, jag köpte mitt svenska ex på Bokbörsen efter att ha misslyckats med att hitta den någon annanstans.

* Michael Ende - Den oändliga historien Visserligen är Momo - eller kampen om tiden precis lika bra, om inte bättre, men Den oändliga historien har jag även stående i bokhyllan... och så var det den första boken av Michael Ende som jag läste. Många tror säkert att Ende är amerikan, men han är faktiskt tysk och denna bok är en av de bästa fantasyböckerna för barn som finns (åtminstone om man inte räknar med Harry Potter, men Den oändliga historien skrevs 1979 och Potter-böckerna kom något senare...).

* Boris Akunin - Leviathan Ryssen Boris Akunin är en av Rysslands mest lästa författare, och Leviathan är en i en serie deckare som utspelar sig under sent 1800-tal med den unge polisen Erast Fandorin som huvudperson.

* Jostein Gaarder - Spelkortsmysteriet Till skillnad från den extremt hypade Sophies värld så är Spelkortsmysteriet faktiskt en bra bok av norsken Jostein Gaardner. Det är en ungdomsbok som jag läste för många år sedan (så länge sen att jag inte minns vad den handlar om) men jag kommer ihåg att den var mycket bra.

Så, det blev fem stycken! Och svårt var det kan jag säga... de två sista böckerna är snarast nödlösningar =). Jag är inte så "litterär" att jag läser Gabriel Garcia Marquez, Paulo Coelho, Isabel Allende (tyckte f.ö. att filmen Andarnas hus var ganska dålig), Elfriede Jelinek, Dostojevskij eller andra "fina" icke engelskspråkiga författare...

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hittade hit via Malins bokfemma och tänkte säga hej. Så "hej" ;)

Garders "Spekortsmysteriet" älskade jag när jag läste den! Mycket mycket bättre än Sofies värld.

Jag läser heller inte Dostojevskij, men mest för att han är så obehaglig! Läs min senaste bokfemma, så förstår du mer...

Ser fram emot att kika in mer här!
/Camilla

Susanne sa...

Varken Coupland eller Akunin har jag läst något av, men däremot alla de övriga du nämner. Akunin kommer jag att läsa, efter att ha sett honom nämnas på andra bokfemmor.

Rosnes namn är förstås underbar. Av Ende tycker jag bäst om Momo, som jag tycker säger så mycket om det sönderstressade liv vi lever. Fast du har rätt i att Den oändliga historien också är bra. Filmen var dock inget vidare.

Inga kvinnor här heller? :-)

Martina sa...

Det var ju det där med utländska (icke-engelskspråkiga) författare... har överhuvudtaget inte läst mycket sånt.

Martina sa...

Och jag tyckte faktiskt att filmen Den oändliga historien var jättebra, men så är jag ju uppvuxen med den också... dubbad till svenska t.o.m! =)

*Malin* sa...

Coupland är en stor favorit hos mig, men jag har faktiskt inte läst Mikroslavar. Den oändliga historien har jag bara sett på film, sisådär en hundra ggr när jag var liten... :-)

Kul att du hänger på Bokfemman förresten!

Martina sa...

Då måste du genast läsa den! (Microslavar alltså). Kan som sagt vara svår att få tag på men den kanske finns på nåt bibliotek nånstan?

Maria sa...

Å, "Spelkortsmysteriet" är ju så bra! Den har jag läst flera gånger. "Rosens namn" har jag bara sett som film. Kanske skulle läsa boken också.

Martina sa...

Det tycker jag verkligen, som vanligt slår boken filmen med hästlängder.