28 augusti 2007

Bokfemman v. 35

Jaha, minsann! Den här veckan försöker hon få oss att blotta oss, den goda Malin =).

Veckans tema är facklitteratur. Nämn 5 böcker som säger något om dig själv, vem du är och vad du gör på fritiden mer än läser.
  • Lotten Thörngren - Må-bra-mat för fattig gourmet. Denna "kokbok" får representera dels mitt intresse för mat i allmänhet och dels intresset för just nyttig mat (en viktväktarkokbok hade annars platsat; visserligen viktväktar jag inte längre och har dessutom gått upp mycket i vikt sedan dess, men en gång i tiden gick jag ner 25 kilo med hjälp av Viktväktarna). Förutom detta representerar den också mitt studentliv (jag är en fattig gourmet, dvs. student).
  • Morgan Spurlock - Jag och extra allt. Återigen berör det ämnet mat, men i första hand står detta för mitt samhällsintresse (speciellt intresset för USA, som jag anser vara degenereringens högborg. Jag kan prata länge om nackdelarna med amerikansk politik och McDonalds). Eric Schlossers Snabbmatslandet, Barbara Ehrenreichs Barskrapad eller Michael Moores Downsize this! hade platsat lika bra.
  • Dick Harrison - Stora Döden. Jag är historiker i grunden (och allt är Herman Lindqvists fel!) med en fil. kand. med just detta huvudämne, och jag är väldigt förtjust i populärvetenskapliga historieböcker. Förutom Stora Döden är Harrisons ännu ej avslutade trilogi om slaveriets historia tillämplig på denna punkt.
  • Arlene G. Taylor - The Organization of Information. Inte för att det är en så fantastiskt bra bok (i själva verket är den urtråkig), utan för att det är en av de primära kursböcker som vi använt under första året på min bibliotekarieutbildning (eller, ja, biblioteks- och informationsvetenskapsutbildning). Bibliotekarie har jag velat bli ända sen jag praoade på ett bibliotek i nian.
  • Estrid Bengtsdotter och Lotta Kühlhorn - Städa! Visserligen har jag tipsat om denna bok tidigare på bloggen, men jag tycker den kan vara ganska tillämplig på mig som person. Jag kanske inte har det så välstädat alla gånger (eller ens oftast), men jag vill verkligen vara en sån person vars hem alltid glänser... annars funkar Karen Kingstons Rensa i röran med Feng Shui också; jag tror inte på Feng Shui och tillämpar det inte men boken i sig är väldigt uppfostrande och användbar.
Så, jag är alltså en samhällsintresserad bibliotekariestudent med "historiska" rötter som gillar mat, särskilt nyttig sådan (jag gillar i och för sig även onyttig mat - mmm, kanelbullar. För att ta ett exempel) och vill ha det städat hemma... förutom detta är jag filmnörd och studentspexare, tycker mycket om katter (har dock inga husdjur utan nöjer mig med att gosa med kompisarnas katter), går gärna och fikar på stan i ett par timmar och är lite sådär halvintresserad av inredning och träning. Ja, och så läser jag rätt mycket böcker =).

6 kommentarer:

e sa...

Morgan Spurlock - Jag och extra allt hamnar genast på min läslista. Gillar verkligen Schlosser och Ehrenreich.

Anonym sa...

Spurlock måste jag kolla upp. Jag hade läst de andra böckerna som du satte upp i den kategorin, men Spurlock har jag missat.
Själv har jag Snabbmatslandet på min lista.

Anna sa...

Vad imponerad jag är att du har med en bok om städning! Jag önskar att jag vore en sån person vars hem tål spontanbesök när som helst, men tyvärr... Jag får panik om någon ringer på dörren oannonserad och vill kliva på i röran.

Martina sa...

Haha, tja, boken om städning är nog inte där för att jag alltid har det så välstädat hemma =). Men jag hade gärna varit en sån person =). Nog för att det för det mesta är en acceptabel nivå på stöket ändå, jag får sällan gäst-panik... =)

Martina sa...

Pi: såg det, det var därför jag kom att tänka på Spurlocks bok till min egen lista =).

*Malin* sa...

Den där första boken undrar jag om inte jag också har. Tycker mig känna igen den.

Städboken borde jag ha. Jag har ofta höga ambitioner inför varje nytt läsår att hålla konstant nystädat här hemma, men med två lurviga katter är det lättare sagt än gjort...