18 augusti 2007

Audrey Niffenegger - Tidsresenärens hustru

Det första jag vill säga om den här boken är: LÄS DEN! Det andra är: ja, jag menar allvar, läs den!

Tidsresenärens hustru handlar om kärlekshistorien mellan konstnären Clare och bibliotekarien Henry. Första gången de träffas är Clare sex år och Henry 36, och när de gifter sig är Clare 22 och Henry 30. Henry besitter nämligen en konstig förmåga att resa i tiden. Utan denna förmåga hade han aldrig träffat Clare, men samtidigt är det en förbannelse - han vet nämligen aldrig när han rycks bort till en annan tid, eller vart (och när) han kommer att hamna. Han får inte heller med sig sina kläder eller andra föremål när han byter tid vilket gör att han alltid måste stjäla eller låna kläder på något sätt, och ofta blir han misshandlad eller arresterad när han (naken) dyker upp i en annan tid.

Men det centrala i hela boken är kärleken mellan Henry och Clare. Det är trots allt inte alla män som träffar sin blivande fru när hon är sex år gammal och sedan följer henne genom hela hennes uppväxt. Och för Clare finns det inget annat alternativ än att gifta sig med Henry; han har följt henne genom barndomen och flera gånger har han berättat att i hans tid är de gifta.

Det jag funderade på när jag läste boken var: "jaha, och hur ska den här boken knytas ihop då?" Det kändes som att den hela tiden handlade om samma sak (men på ett positivt sätt) och jag hade svårt att se ett möjligt slut. Men när slutet väl kom så grät jag.

7 kommentarer:

Maud/En bok om dagen sa...

Åh jiiiius! Ännu en bok att skriva upp på måste-läsa-listan! Jag har läst om boken förut, men först nu känner jag att det här är en bok som jag kommer att tycka om!

Martina sa...

Glad to be of service =)

Anonym sa...

Tjoho! Det var ju en av böckerna jag beställde från Adlibris igår :)

Martina sa...

Ja visst är det bra när nån bekräftar att det man köpt verkligen är bra? =)

Fröken Nina sa...

Den här har stått på min att-läsa-lista ett litet tag och nu bara måste jag läsa den när du skriver så fint om den! :D

Fia sa...

Jag får oxå lust att läsa den.. =)

Martina sa...

Du kan få låna den av mig när jag väl får den från Adlibris =)