8 januari 2008

Rickard Berghorn & Annika Johansson - Mörkrets mästare : skräcklitteraturen genom tiderna

Mörkrets mästare är en översikt över skräckgenren (med inslag av både fantasy och science fiction, så egenligen fantastiken) från The castle of Otranto (1764) till den nyfödda "genren" New Weird som innefattar författare som China Miéville, Neil Gaiman och Jeff VanderMeer. Annika Johansson har tidigare skrivit Världar av ljus, världar av mörker, om fantasy och skräcklitteratur genom tiderna (komplett med ett antal författarporträtt), och det verkar som att Mörkrets mästare bygger mycket på den boken (det finns förstås också ett gäng författarporträtt).

Mörkrets mästare tar upp alla de klassiska skräckförfattarna - Ann Radcliffe, Edgar Allan Poe, H. P. Lovecraft, Mary Shelley, Bram Stoker, Stephen King, Ray Bradbury, Sheridan LeFanu mer flera - men även författare som "traditionellt" inte förknippas med skräck, till exempel Charles Dickens (men visst, han har ju skrivit A Christmas Carol, och det är ju en spökhistoria). Jag brukar inte heller tänka på Robert Louis Stevenson som skräckförfattare, trots att jag läst Dr. Jekyll och Mr. Hyde.

Förutom de "stora" namnen skriver Berghorn&Johansson om en mängd andra författare, mer eller mindre läsvärda (och mer eller mindre bortglömda), som på ett eller annat sätt gett sitt bidrag till skräckgenren - Washington Irving (The legend of Sleepy Hollow), Thomas Peckett Prest (Sweeney Todd), James Malcolm Rymer (Varney the vampire), Francis Marion Crawford (The Upper Berth) och så vidare. De tar också upp filmer i skräckgenren, till exempel filmerna från Hammer Film Production (ett gäng av dem var vampyrfilmer med Christopher Lee som Dracula).

Naturligvis blir det en hel del fantasy och science fiction bland all skräck, vilket ju bara är naturligt eftersom dessa tre genrer ofta flyter in i varandra (därav den nya beteckningen "New Weird". Det finns även beteckningar som "science fantasy" och "dark fantasy". Tyvärr finns nästan ingenting i dessa "subgenrer" översatt till svenska). För en historiker-, litteratur-, skräck- (och så vidare) nörd som jag är detta hursomhelst rolig läsning =). Men man kanske inte ska ha skrivit en egen avhandling om skräcklitteratur (dvs. inte vara alltför insatt) för att uppskatta Mörkrets mästare. Som uppslagsbok över författare och boktipslista för den skräckintresserade funkar den dock alldeles utmärkt.

Speciellt intresserad blev jag av The Thackery T. Lambshead Pocket Guide to Eccentric and Discredited Diseases (red. Jeff VanderMeer och Mark Roberts) som bland annat Neil Gaiman skrivit ett kapitel till!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ojojoj, låter som ett måste för mig. Tack för tipset!

Rickard Berghorn sa...

Jodå, jag kan garantera att boken är korrekt även ur en objektiv litteraturvetares perspektiv ;) Roligt annars att du nämner Jeff vanderMeers bok; jag är personligt bekant med den personen efter att vi var hedersgäster på kongressen FinnCon. Hans hustru visade sig vara litteraturvetare själv och frågade ut mig om fantastikförfattare från Sverige, vilket hon var speciellt intresserad av efter att ha läst Carl-Johan Vallgrens "Den vidunderliga kärlekens historia". Jag berättade därför utförligt i ett mail om speciellt Selma Lagerlöf och Aurora Ljungstedt.