11 december 2009

Julklappstips

Jag såg att Lyran gett julklappstips för finsmakaren, så jag tänkte inte vara sämre utan ger lite julklappstips för fantastikläsaren (fantasy, skräck och science fiction).

George Mann - The Affinity Bridge
Första delen i serien om Maurice Newbury utspelar sig i London 1901, där en fasansfull pest dragit in i staden och gör offren till zombieliknande varelser med en djurisk hunger. Samtidigt störtar ett luftskepp i Finsbury Park och drottning Victoria ger gentlemannen och kronans agent sir Maurice Newbury uppdraget att ta reda på varför skeppet kraschade. En spännande och välskriven zombie-steampunk med intressanta karaktärer.


Terry Pratchett - Carpe Jugulum
Den senaste Skivvärlden-boken på svenska handlar om häxorna Mormor Vädervax, Nanna Ogg och Agnes Nitt samt f. d. häxan, numera drottning, Viväcka, som ogillar att Lanker övertagits av vampyrer från Überwald - och Nanna och Mormor ogillar i högsta grad att kung Verence tagit dit den omianske prästen Mektiger Hafvre för att förätta dopet av den nyfödda prinsessan. Pratchett håller alltid i längden, och häxorna är några av de bästa karaktärerna i hans böcker. Även om Carpe Jugulum enligt min åsikt är en av de svagare häxböckerna så håller de förtfarande en mycket hög lägstanivå...

Scott Lynch - Locke Lamoras lögner
Om det är någon som ännu inte läst böckerna om Locke Lamora så är det definitivt dags nu. Än så länge har det bara kommit ut två böcker i serien om Gentlemannarövarna, båda finns översatta till svenska (om det är så att man inte vill läsa dem på engelska) och den tredje boken kommer förhoppningsvis ut nästa år. Locke Lamora är ledare i ett litet gäng tjuvar som också är präster i den Trettondes tjänst, även kallad Ohederlige förvaltaren. Staden Camorr, där de bor och verkar, är en sjudande, myllrande kittel av liv, en stad som får Ankh-Morpork att verka som en sömnig by, och Locke Lamora är förmodligen den bäste bedragaren i staden. Men nån gång måste till och med Lockes planer slå fel - och när de gör det, då går det illa. Riktigt illa.

Dan Simmons - The Terror
2008 års bästa bok enligt mig (passande då att den gavs ut den 1/1 2008) bygger på den sanna berättelsen om Franklinexpeditionen som år 1845 lämnade England med två skepp, HMS Erebus och HMS Terror, för att leta rätt på den beryktade nordvästpassagen genom Arktis. Expeditionen försvann spårlöst (men rester från den har hittats i modern tid) och i The Terror har Dan Simmons gett sin version av vad som hände. Det är kyla, mörker, skörbjugg - och en märklig, osynlig varelse som dödar sjömännen, en efter en...


Neil Gaiman - The Graveyard Book
Detta är en pastisch på Djungelboken där den föräldralöse Nobody "Bod" Owens uppfostras av spöken på en kyrkogård. Hans biologiska föräldrar mördades av den mystiske mannen Jack, och Bod blir istället omhändertagen av det sedan länge döda paret Mister och Mistress Owens. De ger honom kyrkogårdens frihet, vilket gör att han - trots att han är levande - kan se spöken, leva bland dem och uppträda som dem. The Graveyard Book är en coming-of-age story som passar både ungdomar och vuxna.


Ray Bradbury - Something Wicked This Way Comes
En klassiker! Den här borde alla läsa. Återigen en coming-of-age story, där de två bästa vännerna Will Halloway och Jim Nightshade besöker ett tivoli som kommer till stan i de sista dagarna av oktober. Cooger & Dark´s Pandemonium Shadow Show är inget vanligt tivoli, vilket Jim och Will upptäcker på det hårda sättet. Snart är de på flykt undan tivolits ägare mr Dark och deras enda bundsförvant är Wills far, som är en gammal man.


Neal Stephenson - Snow Crash
Snow Crash är också en klassiker i fantastiksammanhang; en på "sin tid" (1990-tal) nyskapande science fiction där Stephenson föreställde sig ett Amerika styrt inte av politiker utan av företag som alla äger franchise-nationer där deras egna lagar tillämpas. I detta postmodernistiska samhälle arbetar Hiro Protagonist - svärdskämpe och frilansande hacker - som pizzabud för Cosa Nostra Pizza, och 15-åriga Y. T. är professionell Kourier (skateboard-bud). De möts på ett otippat sätt och börjar samarbeta för att hitta information som kan laddas upp på Metaverse. Stephenson får in en hel del samhällskritik i boken och budskapet är lika giltigt idag som det var 1992.


China Miéville - Un Lun Dun
En ungdomsbok av Storbritanniens mesta new weird-författare. I sina Bas-Lagböcker har Miéville skapat New Crobuzon, en stad av Ankh-Morporkska mått, men Un Lun Dun utspelar sig istället i en annan version av London - UnLondon, icke-London. De två flickorna Zanna och Deeba förirrar sig bort från det riktiga London och hamnar i UnLondon, där man tror att Zanna är the Shwazzy, The Chosen One som ska rädda UnLondon från en övermäktig fiende. Men istället är det Deeba som gör jobbet - fullt logiskt, eftersom hon är the UnChosen One... Miévilles fantasi har frammanat allehanda konstiga varelser och boken är i grunden ett inlägg i miljödebatten som passar vuxna såväl som ungdomar.

Alla böckerna finns förstås att köpa på SF-bokhandeln.

3 kommentarer:

snowflake sa...

Finfina tips här!

Boktoka sa...

Infinity bridge ligger och väntar på läsning, likaså sambons Gaiman. Locke Lamoras lögner har jag spanat på länge. Det är tre böcker att ta och ägna lite tid ganska snart alltså...

Martina sa...

Snowflake: ja, jag hoppas att nån hittar nåt nytt och spännande!

Boktoka: det tycker jag absolut att du ska göra.