Via Snowflake hittade jag Ord och inga visors fråga om våra favoritmiljöer i litteraturen, och sånt är ju alltid intressant.
Den engelska landsbygden. Höstlöv, brasor, ridturer, promenader över blåsiga hedar, blöta hundar, långresor i vagn, tjänstefolk. Ja, min ideala engelska landsbygd existerar bara innan 1940. Porträtteras av Jane Austen, Elizabeth Gaskell, George Eliot, Agatha Christie med flera. I filmens värld: allt som baseras på Jane Austens böcker, tv-serien Cranford, Gosford Park.
Myllrande megastäder, urban fantasy-style. Befolkade av allehanda varelser (tusentals själar och ännu fler människor...), med kullerstensbelagda gränder, rökiga barer, fuktiga källare, mörka hörn och storslagna byggnader. Exempel på detta är Ankh-Morpork, New Crobuzon, Camorr, Un-London. Men även det viktorianska London kan räknas in i denna kategori, om än ett något modifierat London...
England under andra världskriget. Ransoneringskort, blitzen, mörkläggningsgardiner, evakuerade barn, kvinnor i mansyrken. Det kan vara London, det kan vara landsbygden - jag gillar det i vilket fall som helst. Kan ha nånting med manisk omläsning av Michelle Magorians Godnatt Mister Tom att göra. Enigma av Robert Harris är utomordentlig både som bok och film.
I en galax långt, långt bort. Rymdskepp, utomjordingar, laservapen, ljusår, dilithiumkristaller, replicators, androider. Dessa ord gör mig lycklig. Robert A. Heinlein är en bra författare om man går igång på sånt som andas Star Trek. Och jag behöver väl inte ens nämna lämpliga filmer eller tv-serier? Jo, förresten. Event Horizon rekommenderas till den som gillar skräck-sci fi.
Sommarlov och barndomsskildringar i amerikanska småstäder, 1940- och 50-tal. Derry, någon? Efterkrigstid, Elvis, cykelkort, skrapade knän, baseball, glasspinnar, tvåtonsbilar med fenor och krom. Stephen King skriver om den mörkare sidan av US of A, tips på andra författare mottages tacksamt.*
Arktiska farvatten. Is och snö, kyla och umbäranden, isbjörnar och pingviner (dock inte samtidigt...), segelfartyg eller moderna polarforskningsstationer. Jag rekommenderar Dan Simmons The Terror för rätt känsla. Se gärna The Thing (1982), Alien vs. Predator eller 30 Days of Night när ni ändå håller på (men förvänta er inget mästerverk av den sistnämnda - den förtjänar att vara med endast på grund av miljön).
Listan kan förstås göras ännu längre - Östeuropa, (europeiskt) 1100- till 1300-tal, piratskepp, tivolin/karnevaler (t.ex. Something Wicked This Way Comes eller Dean Koontz Skymningsögon), dystopier "a few years from now"... och så vidare, och så vidare. Men jag slutar där.
*Tips på nya författare och böcker inom alla ovanstående kategorier mottages förstås tacksamt!
Fem nyare träningslåtar
19 timmar sedan
4 kommentarer:
Jag glömde bort andra världkriget på min lista, attans!
30 days of night är mycket bättre som tecknad serie än som film för övrigt. (:
Ja, jag läste om den på din blogg, visste inte ens att det var en serie från början... men den måste jag nästan läsa, om jag får tag på den till ett resonabelt pris.
Vad roligt att du också hakade på utmaningen! KUl att se att alla bokbloggare gillar så olika miljöer. Men även jag är väldigt förtjust i östeuropa, piratskepp och dystopier!
Tänkte på Revolutionary road av Richard Yates, under kategorien USA efter kriget. Ganska bra bok!
Skicka en kommentar