8 april 2008

Att läsa för hälsan

Via Bokstavligt talat hittade jag en DN-artikel från vilken jag bland annat extraherade följande: läsning är bra för hälsan. Bland annat de som är utbrända eller dementa kan ha nytta av läsning; det har gjorts försök med högläsning för ovanstående grupper som givit positiva resultat. Det var väl det jag visste! Undrar om det funkar för depression också? Då är det visserligen oerhört ansträngande att läsa själv, men högläsning kanske? Om inte annat så får man närheten till en annan människa på köpet...

Här är artikeln.

2 kommentarer:

Camilla sa...

Jag hade enorm hjälp av min läsning när jag var deprimerad! Att ha ett besök på bibblan inplanerat gjorde att jag kom upp på morgonen, åt frukost och kom ut en sväng på dagen. Och själva läsningen gjorde att jag kopplade bort min egen tillvaro långa stunder i taget, vilket för mig hade en kraftigt ångestreducerande effekt. Jag läste bland annat Fogelström och Guillou och det var befriande att läsa om andra karaktärers problem i en värld som ändå var bekant.

Ett av symptomen för depression är att man får svårt att läsa, men det stämde inte in på mig. Vissa dagar orkade jag inte läsa själv och då lyssnade jag på ljudböcker. Så jag är inte alls förvånad över att läsning är bra, jag vet det ju ;)

Martina sa...

Jag har tyvärr svårt att läsa när jag är deprimerad, det blir tv-serier för hela slanten (senast Bones). Jag vet att jag börjar må bättre när jag blir sugen på att läsa igen.