3 juli 2008

Agatha Christie - And Then There Were None

... eller, mer politiskt inkorrekt, Ten Little Niggers, som är orginaltiteln. Men i ett tidevarv då Pippis pappa inte längre får vara negerkung så får ramsans små negerpojkar inte heller vara negerpojkar, utan soldatpojkar. Den svenska titeln Tio små negerpojkar har också blivit utbytt mot Och så var de bara en i senare utgåvor...

En av Christies mer psykologiska mordgåtor, ganska långt från rara små tanter och barska majorer (även om både en liten, dock inte särskilt rar, tant och en barsk militär förekommer). Tio personer med varierande bakgrund bjuds på ett eller annat sätt till en privat ö (Soldier Island, i den här versionen) av en herr U. N. Owen. Väl på ön inser de att de utsatts för en grym komplott - U. N. Owen anklagar dem allesammans för att ha begått mord, och kommit undan med det. De tio inbjudna är fast på ön och nästan genast förstår de att deras okände värd är ytterst allvarlig i sina anklagelser. En av gästerna sveper sin drink och fallet död ner... När ytterligare två personer har dött inser de övriga att ingen annan än de själva finns på ön - men vem är då U. N. Owen?

Det var länge sen jag läste And Then There Were None (och jag läste den på svenska, med den gamla titeln), men det är fortfarande en bra bok - dock inte riktigt lika bra som när jag läste den sist. Antagligen för att jag redan kände till plot-twisten.

4 kommentarer:

svartanova sa...

Synd att de ska ändra namnen på böcker, tycker jag...

Ten little niggers har stått i mina föräldrars bokhylla sen jag var liten. Jag har aldrig läst den men nu blev jag jättesugen. Ska åka och hämta den i morgon. tack!

Marianne sa...

Morrn!
Du är utmanad.

AnnCharlott sa...

Det blir lite fånigt när man ändrar titlar eller annat bara för att tiden sprungit iväg. Jag tycker att man antingen ger ut boken som den var tänkt från början. Eller helt enkelt låter den falla i glömska.

Martina sa...

Man borde se titeln som ett tidsdokument, över en tid då ordet inte var så negativt laddat som det är nu, och inte hålla på och förfasa sig över att det är politiskt inkorrekt.