31 december 2007

Kit Whitfield - Nattvakt

Årets sista bok är en I am Legend-liknande historia, fast med varulvar (lykanter) istället för vampyrer. I en parallell värld är 90% av alla människor lykanter, och de fåtaliga andra, "nollorna" eller "barbackorna", ägnar sitt liv åt att fånga förrymda måndårar under fullmånenätterna. På grund av detta blir de hatade och föraktade av lykantsamhället (som ju är det "normala" samhället i en värld där nästan alla är lykanter).

Lola May Galley arbetar på Arla, organisationen som handahar alla fall av lykanter som springer fria under månnätterna och skadar barbackor. Alla barbackor arbetar på Arla, och de blir sällan långlivade - ett helt liv av fångstnätter ser till det. Lola jobbar också som jurist för Arla och får för det mesta försvara alkoholister och hemlösa som inte hunnit sätta sig i skydd innan de förvandlats under månnätterna och på grund av detta skadat någon. Men en dag får hon en annan klient, av betydligt rikare slag, och det blir upptakten till en ganska otäck historia där flera Arla-agenter blir dödade.

Nja, jag är väl inte riktigt förtjust i den här sortens böcker med "alternativa" samhällen. Men å andra sidan, byt ut lykanter mot vita och barbackor mot svarta i, säg, 30-talets USA... då kan man få en känsla av hur situationen i det här samhället ser ut. Men det var ändå en ganska medelmåttig historia.

1 kommentar:

Marianne sa...

God fortsättning på det nya året!