18 december 2007

Finkultur vs. skräpkultur

Förra julen fick jag och min sambo en "dassbok" i kombinerad julklapp/inflyttningspresent av min mormor: Dassuniversitetet - hur du blir extremt allmänbildad på 5 minuter. Jag vill nu dela med mig av denna eminenta lilla boks definition på fin- respektive skräpkultur:

Finkultur är all kultur som är väldigt gammal, svårtillgänglig eller obegriplig. Den kan per definition aldrig uppskattas av mer än en minoritet av kulturkonsumenterna. Till finkulturen hör definitivt opera, poesi och allt av Ingemar Bergman.

Skräpkultur är kultur som uppskattas av en majoritet av kulturkonsumenterna. Som gyttjebrottning, böcker med guldbokstäver i relief på omslaget samt filmer med Pamela Anderson och Adam Sandler.

Nu vet ni.

3 kommentarer:

Klara sa...

Finns det ingen lika tvärsäker definition på mellantinget mellan dessa ytterligheter då? Man blir ju nyfiken när man inser att dassuniversitetet anser att det är sådana exterma poler... :)

klarastext.blogg.se

Martina sa...

Nope, inget mellanting... men det är väl allting annat, det som inte är vare sig Det sjunde inseglet eller Barb Wire! =)

Bokomaten.. sa...

Visste inte att gyttjebrottning var en så populär folksport! Intressant, man lär sig något varje dag..