7 december 2007

Joe Hill - En hjärtformad ask

Ja, den tog ju inte lång tid att läsa ut =).

Joe Hill, a.k.a. Joseph Hillstrom King, har inte riktigt samma fingertoppskänsla som pappa King. Lite för rörigt blev det, men ett gott försök, absolut. En hjärtformad ask handlar om den 54-årige rocksångaren Jude Coyne som samlar på ockulta och allmänt äckliga föremål. När han får höra talas om att en kvinna säljer en vålnad (eller rättare sagt en "hemsökt" kostym som tillhört en död man) på Internet - inte på eBay, men nåt liknande - så måste han förstås köpa den. Men det skulle han ju förstås inte ha gjort. Ganska snart upptäcker han att kostymen (som levereras i en hjärtformad ask) verkligen medförde en vålnad, och denna vålnad är allt annat än vänligt inställd...

Joe måste ha läst in sig ordentligt på pappa Kings samlade verk, för det är en omisskännligt Kingsk anda i den här boken. Den påminner mycket om Christine - Craddock McDermott är en perfekt avbild av Christines första ägare Roland LeBay - men med mer våld och blod.

Om ytterligare en bok eller två har Joe förmodligen utvecklat sin känsla för krypande skräck minst lika bra som sin far, och då kommer tronen att ha en värdig efterträdare den dag då skräckmästaren himself lägger pennan på hyllan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Visst är den kul? Jag hade väldigt roligt när jag läste Heart-Shaped Box - välskriven skräck med lite lagom tongue-in-cheek-approach. Och ja, visst märks det att pappa heter Stephen King?

Om du vill ha mer Joe Hill tycker jag att du ska kolla upp novellsamlingen tillika debuten 20th Century Ghosts. Jag har inte lyckats få tag på den än, men den vann flera prestigefyllda priser, t ex skräckpriset Bram Stoker Award, och har blivit allmänt hypad. Tror den kan vara riktigt bra och läskig.