29 december 2007

Michael Moore - Lägg ner! Spridda hotelser från en obeväpnad amerikan.

Detta är - såvitt jag vet - Moores första bok som kom ut första gången 1996. Den finns även som film (eller, ja, han gjorde filmen The Big One samtidigt som signeringsturnen för Lägg ner! The Big One handlar följaktligen om samma sak som boken). Och vad handlar då Lägg ner! (eng. Downsize this!) om? Jo, naturligtvis är det kritik mot det amerikanska systemet, i synnerhet storföretagen - även om politikerna får sig en släng av sleven också. Moore blandar kritik mot företag som sparkar tusentals arbetare samtidigt som de gör en enorm vinst med satir över senatorer och den så kallade Whitewaterskandalen (som han aldrig beskriver riktigt, men den hade nåt med Hillary Clinton att göra. Man ska nog vara amerikan för att veta vad det handlade om).

I största allmänhet är Lägg ner! en massa ovett som Moore öser över alla som han tycker förtjänar det (ungefär som Korkade vita män och Vem har snott mitt land?). Demokrater och republikaner blir lika illa behandlade - det finns bland med ett antal citat där läsarna ska gissa vilka som kommer från demokratiska respektive republikanska politiker. Och jag kan säga att det är inte det lättaste...

Man (iallafall jag) får obehagliga associationer till dagens svenska politik när man läser den här boken. Senaste valet blev det extremt tydligt att vi inte har ett flerpartisystem längre utan, precis som USA, ett tvåpartisystem - sossarna vann ju, egentligen, men moderaterna bildade regering eftersom det borgerliga blocket sammanlagt fick fler röster. Är det inte lika bra att lägga korten på bordet och erkänna att vi numera bara har två partier?

Precis som Barskrapad av Barbara Ehrenreich (från 1998) funkar Lägg ner! som en sorts vägpil som pekar på hur svensk politik och den svenska arbetsmarknaden kan komma att se ut om några år. Sverige är visserligen ett antal år efter USA i det här fallet, men det är helt klart på väg. Om högern bara får riva ner välfärdsstaten, eller det som finns kvar av den, lite till så är vi snart där.

Inga kommentarer: