31 december 2007

Läsutmaning 2008

Om ganska precis ett dygn är det ett nytt år. 2008. Mycket bizarrt. Tänk, för åtta år sedan slog det över till 2000-talet, och det var en stor, stor grej. Nu har vi levt på 2000-talet ganska länge så nu är det inte lika häftigt längre...

Nå ja. Jag har lagt märke till att flera bokbloggare har avgett ett "litterärt nyårslöfte", så även jag (kom faktiskt på det för ett bra tag sen, i början av december tror jag att det var). Mitt litterära nyårslöfte, som jag väljer att kalla min Läsutmaning 2008, är som följer:

*trumvirvel*

...Under 2008 ska jag läsa minst 100 böcker som jag aldrig läst förut.

Och det där tillägget är faktiskt ganska viktigt. Jag läser tonvis med böcker varje år (om man räknar ihop alla jag läst i år är det säkert närmare 200), men hälften av dem är böcker jag läser om för andra, tredje eller sjunde gången. Sagan om Belgarion (med flera David Eddings) har jag nog läst två-tre gånger bara i år. Och det är ingen större utmaning längre =). Jag är en typisk nostalgiläsare, och ibland läser jag hellre om en gammal bok än börjar på en ny.

De första sisådär 25-30 olästa böckerna behöver jag inte ens anstänga mig för att leta efter, för de finns redan i min bokhylla!

Då är frågan bara vad jag ska göra med de tre böcker som jag redan läser och som kommer att följa med till nästa år... Täcknamn Shakespeare är till (lite mer än) hälften utläst, Nattvakt har jag kommit ca 1/3 i och Konspirationen mot Amerika mindre än 1/4 (jag läste ett antal kapitel i ett svep men nu har jag svårt att ta tag i den igen. Vanligt fenomen för min del). Ska de böckerna få räknas till Läsutmaningen?

2 kommentarer:

Theresan sa...

Tycker att du kan räkna med de på 2008 års lista. Det kommer jag göra med den boken jag håller på med nu. Även om jag säkert läser ut den redan i morgon! =)

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Jag har också en massa som jag läser om hela tiden :-) Fast jag brukar inte räkna dem (om det inte var tio år sedan jag läste dem förstås :-) Mitt löfte för i år är att skriva ner vilka böcker jag läser. Har blivit så inspirerad av alla bokbloggare som visar så fina listor Fantastiskt att se tillbaka på sitt egna läsande under året som gått!