14 december 2007

Maria Lang - Tragedi på en lantkyrkogård

Tjoho, en Langdeckare (eller, som det står på baksidan - en lysande Lang-rysare) som jag inte hade läst tidigare!

Tragedi på en lantkyrkogård är utmärkt att läsa i juletider, eftersom den utspelar sig mellan jul och nyår... 1954? -53? Ja, hur som helst... den handlar iallafall om Puck, förstås, och Einar (eller "fru och docent Bure", så sött med den här högtidligheten). Paret Bure och Pucks pappa, professor Ekstedt, ska fira jul med Pucks farbror Tord Ekstedt som är kyrkoherde i en liten by i Västmanland. Tords fru är död, och han har en liten dotter, elvaåriga Lotta.

Efter ett traditionellt julfirande dyker den närmsta grannen, fru Sandell, upp på kvällskvisten för att berätta att hennes man har försvunnit, och när alla går för att leta efter honom snubblar naturligtvis Puck över hans döda kropp... och jag håller med The Girl Least Likely To här, hur många döda kroppar kan en privatperson snubbla över egentligen?

Det här leder iallafall till att riksmordkommissionen kopplas in, och med den Christer Wijk. I rutiga byxor! Det här är en av de minst likbemängda Langdeckarna - bara två mord, och sen är allt glasklart (nå ja, för Christer iallafall). Men jag måste säga att jag tycker att Eje är lite väl benägen att tjusas av vackra kvinnor; i nästan varenda bok är det någon blondin som han inte kan slita ögonen från. Puck har all anledning att känna sig svartsjuk...

Men, nu var det ju slut på mina Maria Lang. Typiskt.

3 kommentarer:

The Girl Least Likely To sa...

Håller med om Eje-iakttagelsen, men å andra sidan har ju Puck och Christer ett minst sagt gott öga till varandra. Snacka om UST*!

* UST = Unresolved Sexual Tension,

Martina sa...

Mja, men de ooglar iallafall inte varandra fullt lika ogenererat...

Pysseltanten sa...

Under vissa omständigheter kan man räkna med att snubbla över lik lite då och då. Om man bor i Midsomer. Om man bor i Fjällbacka. Om man är med i en Maria Lang-bok. Om man... Äh, där fick jag stopp på fantasin.