12 september 2010

Emma Donoghue - Room

Emma Donoghue är en av sex författare som finns med på the Man Booker Prize shortlist med romanen Room, och jag kan definitivt säga att hon förtjänar att vara med.

Room handlar om Jack, som precis fyllt fem. Han bor med sin Mamma i Rummet. De sover tillsammans i Säng, badar tillsammans i Badkar, äter tillsammans vid Bord. Det är bara de två, i Rummet. På nätterna kommer Old Nick på besök, och då måste Jack sova i Garderob för att Old Nick inte ska se på honom.

Varje morgon ser Jack och Mamma på TV. De ser TV-människor på olika planeter - sjukhusplaneten, röda soff-planeten, vilda djur-planeten. Jack vet att de där planeterna och människorna inte är verkliga; det finns bara Jack och Mamma och Old Nick som kommer med mat och Sundaytreat ibland på söndagarna. Utanför rummet finns bara Yttre Rymden.

Men när Jack har fyllt fem år försöker Mamma lura i honom att det visst finns något utanför Rummet, att TV-människorna är riktiga och att de måste försöka ta sig ut ur Rummet, till Utanför.

Room är en berättelse om en liten pojke som måste försöka fatta det ofattbara och överleva i en värld han aldrig sett och inte förstår sig på. Han har ingen aning om hur reglerna i Utanför fungerar, och efter många år i Rummet är det knappt att hans mamma vet det heller.

Det här är verkligen en fantastisk bok, som berättas ur Jacks perspektiv. Han är en intelligent pojke men för hans femåriga hjärna är det nästan omöjligt att ta in konceptet Utanför och att det finns andra människor, andra platser och saker som är likadana som i Rummet men ändå inte är samma saker. Han förstår inte heller varför hans mamma vill komma ut ur det trygga Rummet och vara i det farliga Utanför.

Språket är så lättflytande och jag swooshade igenom boken nästan utan att märka det - eller så är det kanske så att 320 sidor känns som en novell nu efter The Passage? ;) Hur som helst så är den trevligt lättläst, och Jacks lillgamla språk och att han kallar saker Bed, Wardrobe etc. (eftersom han tror att det bara finns en Säng, en Garderob och så vidare) är roligt. Fast sorgligt, när man tänker på den bakomliggande historien som inte tas upp särskilt mycket eftersom Jack inte riktigt förstår den. Den portioneras liksom ut i småbitar bara.

Hur som helst. Room är en bok som borde läsas inte bara för att den är nominerad till ett pris, utan för att den är genuint bra. Så, iväg med er nu och läs. =)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hamnar genast på min önske-/attläsalista!

Maud/En bok om dagen sa...

Men vad det där kändes bekant! Kan det vara så att tankarna går till Lilla stjärna - fast det är ju egentligen inte alls helt likt..? Eller finns den på svenska och vad heter den då? (Ja, jag skulle kunna googla... :-) )

Martina sa...

Fullbokhylla: bra! =)

En bok om dagen: nej, den finns inte översatt (vad jag vet - men den är nog för ny för det).

Bokomaten sa...

Håller på att läsa just nu, men kommer inte riktigt in i den. Ska ge den ett tag till eftesrom det är så många jag litarpå som verkligen hyllar den. Tror det kan vara novembermörkret som gör det svårare att ta till sig vad som helst egentligen.