3 september 2010

Att ta med jobbet hem

Idag har jag lånat hem en hel kasse - ja, bokstavligen en hel kasse, den är proppfull - med barnböcker som jag ska läsa för att kunna hålla bokprat. Nästa vecka har jag tre klasser att bokprata för: en fyra, en trea och en etta. Tvåorna kom i onsdags (min första dag i Norrfjärden... det blev en rivstart, kan man säga). Två till fyra bokprat per vecka kommer det att bli framöver, från åk 1 till åk 4.

Det kommer alltså bli mycket barnböcker för min del hela hösten. Ni får gärna tipsa om böcker, helst med rekommendation om vilken ålder de passar för. =) Jag har lite svårt för det där med vilka böcker som passar till vilken årskurs, jag tror alltid att ungarna läser mer avancerade böcker än de gör. (Jag dömer efter hur jag läste i den åldern, men jag lärde mig ju läsa så tidigt.)

Dessutom så gillar jag inte eländesböcker - fast de är ju mer populära på högstadiet och gymnasiet - och kärleks- eller sportböcker, så det blir svårt att tipsa om såna. Jag vill ju tipsa om sånt jag tycker är bra också.

6 kommentarer:

It's all about Books sa...

Narnia-böckerna läste jag när jag kanske var 10?

"Det Lilla Huset på Prärien" när jag var lite yngre än så (hela serien)

Även "Det blåser på månen". Älskade den.

När jag var typ 12 läste jag även "Imorgon när kriget kom", men när man är 12 kanske man inte är ett barn längre?

för lite yngre skulle jag tipsa om läskiga pomperipossa och härliga Skrotnisse!

BokMamma sa...

Fantasy böckerna som är skrivna av Salmson "Den försvunna staden" och böckerna om Tam. De är hur bra som helst. Problemet med dem är dock att kanske många som läst dem. Annars passar de nog för årskurs 2-3.

Legenden om potatis häxan är en annan favorit som brukar gå hem hos treorna. Handlar om en elak bibliotekarie :)

Anonym sa...

Eva Ibbotsons böcker kanske? Häxtävlingen och Spökena på Clawstone Castle. Lite Roald Dahl kanske? Godnatt mister Tom av Michelle Magorian är ett annat tips.

/Anna

Marias bokliv sa...

Peter Lidbecks böcker bokpratade jag en del om men just nu har jag dålig koll på skolårens böcker känner jag.
Fördelen är ju att de går väldigt fort att läsa..
Bra är också om man kan stämma av med läraren hur vana läsare klassen har - då är det lättare att lägga sig på en bra nivå..

Anonym sa...

Jo Nesbös "Doktor Proktors pruttpulver", läste den för min dotter när hon gick i åk1, men den funkar nog nog minst lika bra för barn i 2:an! Både rolig och spännande. Just nu (hon går i 2:an) läser vi Roald Dahls Matilda, med mycket skräckblandad förtjusning!

Anonym sa...

Jag skriver ju om barnböcker här:

http://lillbokhyllan.wordpress.com

Men det kanske inte är så små barn du pratar för? ;-)