2 mars 2008

Stephen King - Dödsdansen

Som ett led i min "läsa en massa fackböcker om skräck, SF och fantasy för uppsatsen"-plan så läste jag Dödsdansen av Stephen King. Den är en vidareutveckling av föreläsningar inom ämnet som King höll i slutet av 1970-talet, och är ganska personligt hållen med mängder av utvikningar och anekdoter (hörde jag Stephen King?).

King skriver om skräcklitteraturen men kanske främst skräckfilmens utveckling, och slänger i och med det in både fantasy och SF här och var - hans uppfattning om skräck är ganska vid, och det är sin egen uppfattning han propagerar för i den här boken (forskningen om de fantastiska genrerna var väl inte heller så omfattande på 70-talet). Roligt är i alla fall att han skrivit brev till ett antal skräckförfattare, t. ex. Anne Rivers Siddon (The House Next Door), Richard Matheson (The Shrinking Man, I am Legend), Jack Finney (The Body Snatchers) m. fl., för att få deras egen version av hur deras mest berömda böcker kom till och vad de anser om skräckgenren i allmänhet.

Eftersom Dödsdansen kom ut första gången 1981 (den som jag läste var dock andra upplagan från 1991, med vissa rättningar och ett nytt förord) så känns den ganska omodern, inte minst i översättningen (bara det att översättaren känner sig tvungen att förklara att "fantasy är den amerikanska benämningen för historier med inslag av magi, troll, féer och annat övernaturligt" känns ju lite skrattretande idag). Det irriterar mig också enormt att titlar på gamla SF- och skräckfilmer från 1950-talet är översatta till svenska - visserligen hade The Thing (1951) på svenska den otroligt fåniga titeln Fantomen från Mars, men hur många känner till det, eller kände till det ens på 1980-talet? Jack Finneys bok The Body Snatchers heter på svenska tydligen Den gröna mardrömmen - det var inte heller lätt att komma ihåg orginaltiteln när denna fanns med endast i en parentes i ett helt annat kapitel än det som Finneys bok behandlades utförligare i... Och så vidare.

Annars var det ganska rolig läsning, och Dödsdansen gav mig som vanligt när jag läser fackböcker i detta ämne en massa tips på böcker som jag vill läsa och filmer som jag vill se. Jag hyser nämligen en stor förtjusning för riktigt dåliga B-filmer =).

5 kommentarer:

Fia sa...

Visst e King härlig att läsa... kommer ihåg när jag läste "Att skriva", det var nog en av de mest intressanta faktaböckerna jag någonsin läst... =)

martina sa...

Jag funderar på att läsa den också, fast jag har ju inga ambitioner på att skriva...

Fia sa...

Läs den bara för skojs skull =)

Helena sa...

Stephen Kings hyllning till "The House Next Door" fick mig att upptäcka Anne Rivers Siddons. Det är jag väldigt glad över. Köpte även Peter Straubs "Ghost Story" efter att ha läst "Danse Macabre" ("Dödsdansen"). Har du läst den? Om inte: gör det bums! Läskigare spökhistoria får man leta efter. LOVE IT!

Martina sa...

Jag blev faktiskt också nyfiken på Anne Rivers Siddons, och Shirley Jackson. Jag har läst nånting förut av Straub (inte Ghost Story - Koko tror jag det var) men gillade inte särskilt mycket. King/Straub-samarbetet Talismanen är jag dock väldigt förtjust i.