13 mars 2008

Clive Cussler - Den heliga stenen

Nu börjar jag faktiskt känna mig lite övermätt på Clive Cussler. Den heliga stenen är den andra boken i Oregonarkiven, en ny serie där huvudpersonen heter Juan Cabrillo, en f.d. CIA-agent som numera arbetar för Bolaget, en sammanslutning av f.d. militärer och underrättelseagenter som kontrakteras för uppdrag som är alltför grannlaga för att den amerikanska regeringen ska kunna ta ta hand om dem själva.

Bolaget är helt enkelt en militär variant av NUMA och Juan Cabrillo (som trots sitt namn är blond och blåögd) är en nödtorftigt maskerad Dirk Pitt. Den stora skillnaden är väl att det inte ingår undersköna kvinnor med vilka Cabrillo har kärleksaffärer till höger och vänster - inte heller finns det en humoristisk side-kick. Språket känns annorlunda jämfört med Dirk Pitt-böckerna och Den heliga stenen påminner mer om "James Bond möter Tom Clancy" än de äventyrromaner som Cussler i vanliga fall producerar.

I Den heliga stenen hittar en ung arkeolog en gammal grotta på Grönland, utgrävd för 1000 år sedan av vikingen Erik den Röde (far till den Leif Eriksson som upptäckte Amerika). Grottan byggdes för att tjäna som helgedom åt en från himlen nedfallen sten - dvs. en meteorit - som bara råkar bestå av ett mycket radioaktivt ämne. När arkeologen rapporterar om sitt fynd bestämmer sig en islamsk fundamentalistgrupp sig för att stjäla meteoriten och använda den för att göra en bomb. Samtidigt är en amerikansk miljardär på jakt efter stenen för att använda den i sitt privata krig mot islam, och Juan Cabrillo och Bolaget blir indragna i härvan. Efter en halsbrytande jakt över halva jordklotet och samarbete med både CIA och MI5 når Cabrillo och hans team Saudiarabien där det heligaste av alla muslimska föremål, stenen i Kaba, står inför omedelbar förstörelse.

Och jag tror inte att jag på något sätt avslöjar något oväntat när jag skriver att Bolaget och de goda västerländska krafterna återigen triumferar...

Om inte Nick Hornby och grabbarna redan hade snott beteckningen "lad litt" för sina böcker (och jag misstänker faktiskt att det är fler kvinnor än män som läser Hornby...) så hade Clive Cussler annars varit en perfekt kandidat. Biljakter, veteranmotorcyklar, högteknologiska fartyg och helikoptar - det här är verkligen grabbigt i kvadrat.

2 kommentarer:

Micke sa...

Hej hej! Gillar din blogg, ser fram emot en recension av Perdido Street Station, en bok jag länge funderat på att läsa (men andra boklingar har kommit ivägen).

Martina sa...

Tack tack! Ja, du får ha lite tålamod för Perdido Street Station var en tjock rackare, och jag har mina issues ang. att läsa på engelska så det går långsamt framåt. Men jag ska försöka läsa iallafall ett par kapitel om dan.