19 mars 2008

Bokfemman v. 12

Veckans tema är främmande kulturer/resa med böcker. Nämn din topp 5.
  • Elizabeth Kostova - Historikern. Det här var den första boken jag tänkte på när jag såg veckans tema. I Historikern reser huvudpersonerna till Istanbul, som jag länge velat besöka, och flera öststater (bland annat Ungern), och beskrivningarna av städerna etc. där de befinner sig låter så fantastiskt mysiga, maten verkar underbar och så vidare. Trots att berättelsen för det mesta utspelar sig under kalla kriget och järnridån är en realitet!
  • Donna Leons böcker om kommissarie Brunetti. Venedig är en av de städer som jag väldigt gärna vill se, och i Leons böcker är staden en ständigt närvarande huvudperson. Alla kanaler, gator och månghundraåriga byggnader spelar en vital roll, och även här är maten fantastisk.
  • Giles Blunts böcker om kommissarie Cardinal samt Kathy Reichs böcker om Temprence Brennan. De här båda bokserierna får dela plats, eftersom de berör samma land - Kanada. Det varkar vara ett riktigt häftigt land, och jag skulle vilja besöka både Toronto, Quebec och Montreal för den multikulturella atmosfären likväl som den kanadensiska landsbygden, gärna nånstans där det är riktigt vintrigt. Algonquin Bay, till exempel - fast jag vet inte ens om det är en riktig stad =).
  • Ian Rankins böcker om kommissarie Rebus samt Trainspotting av Irvine Welsh. Skottland har varit mitt drömresmål i 10-15 år vid det här laget, och jag vill både se Edinburgh (och Glasgow och Aberdeen) och de skotska högländerna. De böcker jag valt visar Edinburgh från dess lite mer tröstlösa sida, men jag är övertygad om att det är en trivsam stad iallafall.
  • Arthur Conan Doyle - Novellerna om Sherlock Holmes. Ok, nu blev det lite tidsresa här. Men både London på 1800-talet och London idag vore en dröm att resa till - Picadilly Cirkus, Leicester Square, Harrod´s, Chelsea, The Ritz, afternoon tea, fish and chips... Smaka på orden, visst låter det underbart?
Ganska många deckare blev det. Men eftersom jag - förutom deckare - mestadels läser fantasy och SF (och en del skräck) så är det svårt att hitta litterära resmål i min vanliga lektyr. Jag hade i och för sig gärna rest till Stephen Kings Maine nån gång... och om vi ska börja prata fiktiva resmål så hade Ankh-Morpork, New Crobuzon och Camorr legat bra till. Hm, det kanske vore nåt för en senare Bokfemma?

4 kommentarer:

Olivia sa...

Jag bodde utanför Edinburgh en hel sommar, det är en underbar stad! Glasgow är rätt trist däremot, en typisk industristad.

Algonquin Bay är ett påhittat namn men bygger tydligen på en verklig stad. Jag älskar verkligen de böckerna!

Historikern har jag bara kommit halvvägs in i, men jag vill verkligen besöka ställena som beskrivs.

Håller även med om de fiktiva städerna. Tänk att få besöka Ankh-Morpork!

Martina sa...

Det kommer väl en ny Giles Blunt snart, eller den kanske redan har kommit rentav? Nu i mars har jag för mig...

Historikern var en av mina topp 5-böcker förra året, jag läste den så långsamt jag kunde för att den skulle räcka längre =).

Olivia sa...

Jag har redan läst Blunts nya, på engelska förstås... Jag är rätt otålig av mig, som du kanske har märkt. Den var deprimerande, men bra.

Martina sa...

Det är ju inte förrän alldeles nyss jag började acceptera det här med att läsa på engelska, så jag har väntat på den svenska utgivningen... som är under inköp på biblioteket. Men jag får nog praktisera lånestopp ett tag nu misstänker jag, högen med bibbloböcker ligger och tittar anklagande på mig.