26 mars 2008

Veckans lästrio 1

Klart jag måste haka på Petras Veckans lästrio, nu när Malins Bokfemma går i graven (det kommer en bokfemma den här veckan, jag har bara inte kommit på nåt bra ämne än. Det är svårare att komma på nåt eget än att följa instruktioner tydligen).

Årets första lästrio är, så här i påske-krims efterdyningar: Vilka tre deckarhjältar/hjältinnor är dina favoriter?
  • Kommissarie John Rebus i böckerna av Ian Rankin. På alla sätt en klassisk bokdetektiv; medelålders, dricker för mycket, röker för mycket, lyssnar på gammal rock, taskiga relationer med sin familj (frånskild, förstås) och en outsider på jobbet.
  • Broder Cadfael i Ellis Peters medeltidsdeckare. Inte på något sätt en traditionell detektiv! Medelålders benediktinermunk, walesare i England på 1100-talet, före detta korsfarare och allmänt världsvan och klok.
  • Lord Peter Wimsey i böckerna av Dorothy Sayers. Min favvo-detektiv alla kategorier. Nervöst lagd, lysande intelligent adelsman med examen i historia från Oxford; monokelprydd och bästa kompis med Scotland Yard-kommissarien Parker.
Äsch, fick man bara lista tre? Det finns ju så många andra! Hercule Poirot, Sherlock Holmes, miss Marple, Alan Banks, Milo Sturgis, John Cardinal, Leo Magozzi... Extrapoäng till den som kan pricka in vilka böcker de tillhör =). Förutom de tre första då.

6 kommentarer:

Mattias sa...

Det gläder mig att se att mr Holmes är med på ett hörn. Egentligen är det fascinerande att han fortfarande står sig så väl; det är trots allt åttio år sedan de sista berättelserna skrevs - och över 120 år sedan den allra första kom ut. Men det vilar något oerhört lättillgängligt över Conan Doyles berättelser - jämfört med mycket annat i genren från den tiden är just Holmes-berättelserna väldigt läsvänliga, både i språk och intrig. Kanske beror det på att Conan Doyle sällan blommar ut i långa miljöskildringar utan istället är konkret och stundom korthuggen. Varför läser man Sherlock Holmes idag? Är det spänningen eller atmosfären? Själv lutar jag åt atmosfären. Kombinerat med lite verklighetsflykt - eller snarare flykt till en annan verklighet.

Martina sa...

Jag läser dem för atmosfären och för att jag är svag för rasande intelligenta män (därav faiblessen för lord Peter). Och du har rätt i att Sherlock Holmes står sig ovanligt bra med tanke på åldern, jämfört med till exempel Poe som jag personligen inte tycker funkar särskilt bra alls nuförtiden.

Pysseltanten sa...

Milo Sturgis är ju Kellermans kille!

Martina sa...

Det är alldeles rätt =).

dieva sa...

Lord Peter Wimsey var myyycket nära att hamna på min lästrio också.

Alan Banks är Peter Robinsons kommissarie ("En ovanligt torr sommar" etc.)
De andra har jag däremot inte läst om tror jag.

Martina sa...

Rätt på Alan Banks också =).