28 mars 2008

Bokfemman v. 13

NU har jag äntligen kommit på ett tema! Funderade först på att sno Malins science fiction-tema, men det kändes lite tråkigt att göra samma som nån annan, plus att min lista förmodligen enbart skulle bestå av Robert A. Heinlein. Jag gillar Heinlein =).

So, here we go!

Veckans tema för Bokfemman är valfritt. Nämn 5 böcker på valfritt tema.

Mitt tema denna sista vecka är Barn- och ungdomsböcker jag älskade som liten!
  • Wolfgang & Heike Holbein - Sagomåne. Förmodligen den första renodlade fantasybok jag läste. En liten pojke vill rädda sin sjuka syster, och för att göra det tar han sig till en alternativ värld där han ska bekämpa den onde, tja, härföraren kanska man kan säga, med hjälp av ett gäng vänner han träffar på vägen - talande djur och en jätte, bland annat. Jag kommer inte ihåg mycket av handlingen men minns att jag lånade den gång på gång på biblioteket. Tyvärr är den nästan omöjlig att få tag på nu.
  • Prinsessan Burra i Marsipanien. Författaren kommer jag inte ihåg namnet på (Gunilla nånting?), och Google är inte till någon hjälp. Nån som vet? Det här är hursomhelst en bilderbok där prinsessan Burra och hennes pappa kungen och mamma drottningen bor i ett riktigt, riktigt fattigt kungadöme; kungafamiljen äter havregrynsgröt varje dag utom söndagarna då de festar på sill och potatis. Burra gifts bort med prinsen av Marsipanien, ett ofattbart rikt grannland där alla invånarna är smällfeta och vackert blonda, husen är färggranna och alla äter en massa godis (särskilt marsipan, då). Men Burra trivs inte alls där; istället rymmer hon och hamnar hos en snäll drake. Prins Marsipan försöker rädda henne, men Burra stannar hellre hos draken och gifter sig istället med den... bilderna på de små drakmänniskobarnen som de får i slutändan är underbart söta =).
  • Joan Aiken - Mysteriet på Willoughby Chase. Utspelar sig i England på 1800-talet. Den fattiga flickan Sylvia sänds för att bo hos sin rika kusin Bonnie samtidigt som Bonnies föräldrar ska bege sig ut på en lång utlandsresa. Guvernanten som anställs för att se efter flickorna visar sig dock vara en riktig skurk; när det meddelas att Bonnies föräldrar är försvunna efter en olycka tar hon helt över huset och skickar Bonnie och Sylvia till en "skola" (snarare barnarbetshus) i London, som hon driver. Flickorna lider ont men bestämmer sig för att rymma, och med hjälp av en pojke som de träffar tar de sig till Sylvias fattiga faster Jane i London. I slutändan löser sig allt förstås, Bonnies föräldrar kommer tillbaks och alla blir lyckliga.
  • Malcolm Bird - Häxkonster för praktiskt bruk. En alldeles underbar bilderbok där man får lära sig hur häxor lever, bor, äter, klär sig med mera. Dessutom finns det recept på saker som masksoppa (maskarna är små bitar spaghetti) och dammkakor (dammet är ingefära) samt sybeskrivningar för en tehuva i form av en dödskalle och kuddar med pumpamotiv... jag lånade denna bok massor av gånger på biblioteket i Borås (där vi bodde när jag var liten) men såg den aldrig nånstans när jag blivit lite äldre (och vi flyttat upp till Luleå). Men vid en semester i Simrishamn med min dåvarande pojkvän för några år sedan så hittade jag den, till min stora lycka, i en bokhandel och min pojkvän köpte den åt mig.
  • Eva Ibbotson - Den stora spökräddningen. Jag älskade alla Eva Ibbotsons böcker, men den här var lite extra bra. När jag gick i lågstadiet skulle vi varje dag läsa ett kapitel i valfri bok högt för en förälder (lästräning, antar jag), och jag valde böcker av Eva Ibbotson. Jag tror att mamma gillade böckerna nästan lika mycket som jag... Den stora spökräddningen handlar om Rick, en pojke som får besök av en familj spöken som blivit utdrivna från sitt hem. Rick, som är en godhjärtad och handlingskraftig pojke, bestämmer sig för att ta med dem till London och be premiärministern om att upprätta ett reservat för spöken. De utsätter sig för alla möjliga faror på vägen, och samlar även ihop en mängd andra spöken (och en familj vampyrfladdermöss!).
Sådär, det var min allra sista bokfemma. Men eftersom det finns 15 Bokfemmor som jag inte varit med på (ja, fler egentligen, men några har jag valt att avstå ifrån) så kommer jag nog att göra dem också lite då och då...

3 kommentarer:

Olivia sa...

Gud vad jag älskade Mysteriet på Willoughby Chase! Jag läste om den många gånger.

Jag blev alldeles överlycklig när jag hittade Häxkonster för praktiskt bruk i en diversehandel för några år sedan. Jag hade minnen av den från när jag var liten men hade inte sett den på många år. Och tio kronor kostade den bara.

Martina sa...

Vilket fynd!

LaLasse sa...

boken om princessan burra heter "bröllopet i marsipanien", skriven av Lena Karlin, ill. av Inger Edelfeldt.