4 mars 2008

Clive Cussler - Svart vind

Återigen hemfaller jag till läsning av osannolika ack-så-amerikanska action"thrillers". Men sånt behöver man också ibland!

I Svart vind är Dirk Pitt sr bara med på ett hörn, istället har hans barn Dirk jr och Summer huvudrollerna (i synnerhet Dirk jr, som numera har samma jobb som hans far hade en gång i tiden - chef för NUMA:s avdelning för speciella projekt). Handlingen kan sammanfattas som följer:

Under andra världskriget försökte japanerna anfalla USA med bomber fyllda med smittkoppsvirus. Tyvärr - för japanerna - misslyckades deras plan och ubåtarna med smittkoppsbomber försvann i havsdjupen. 60 år senare försöker en sydkoreansk företagsledare (som egentligen är en nordkoreansk spion) tvinga Syd- och Nordkorea till en återförening, och för att gå iland med detta hämtar han upp smittkoppsbomberna, modifierar dem och planerar att spränga dem över USA för att landet ska demoraliseras och inte kunna agera världspolis vid Nordkoreas maktövertagande. Till all lycka blir familjen Pitt, och med dem organisationen NUMA, inblandade, annars hade det alldeles gått åt helskotta...

Återigen vimlar det av ondskefullt hånleende skurkar, och det tycks vara populärt att meddela sig till varandra medelst väsningar. De lystna blickarna på Summers halvnakna kropp finns förstås också med på ett hörn, men begränsas tack och lov till ett tillfälle och endast ett par raders text. Intressant är också att Dirk jr har ärvt sin fars gröna ögon och svarta hår, medan tvillingsystern Summer har eldrött hår och grå ögon... båda är långa, men det verkar vara den enda likheten. Mendels lagar var tydligen inte så aktiva i det här fallet.

Och Clive Cussler är förstås med i egen hög person!

Inga kommentarer: