23 december 2008

Kathy Reichs - Fatal Voyage

Äntligen blev jag klar med den här boken. Jag har hållit på med den en månad, känns det som... och det är inte för att den var dålig, utan för att 1. andra böcker kom emellan, och 2. läsleda.

Fatal Voyage är fjärde boken om rättsantropologen Temperence Brennan och i denna bok blir Brennan ivägskickad till en flygplanskrasch i North Carolina. Hon ska undersöka kvarlevorna av de 88 passagerarna och identifiera dem så att de kan skickas hem till sina respektive familjer.

Under arbetet med att samla in utspridda kroppsdelar blir Brennan attackerad av coyotes (coyoter?) och en av dem har en mänsklig fot i käften. När djuren blir bortskrämda lyckas Brennan få tag på foten som hon helt naturligt antar kommer från ett av flygplanskraschens offer - men när hon undersöker foten närmare börjar hon tvivla. Tillsammans med Andrew Ryan (ja, han dyker upp han också) börjar hon gräva djupare i saken, och blir på kuppen anklagad för misskötsel av arbetet och diverse lagbrott. Vem är det som vill få henne att släppa fallet med den upphittade foten?

Förutom diverse småsaker, till exempel tjafset mellan Brennan och Ryan (jag har inget emot att det blir personligt, men Brennan blir oresonligt svartsjuk när Ryan pratar i telefon med "Danielle" - och istället för att förklara, blir Ryan bara sur... och liknande saker i samma stil) och komplikationerna med Pete, Brennans exman, så var det här helt ok. Jag hade visserligen lite svårt att komma in i boken och den var väl inte fantastiskt från sida ett direkt, men det brukar å andra sidan inte Reichs böcker vara utan det tar ett tag innan de kommer igång.

Reichs har dock ibland en nästan Clive Cusslersk twist på sina böcker, upplösningen är nästan FÖR otrolig (det är djävulsdyrkare, hemliga sällskap, världsomspännande organisationer och så vidare för hela slanten) och så är även fallet i Fatal Voyage. Finns det verkligen så många knäppskallar?

Inga kommentarer: