9 december 2008

Dorothy Sayers - Pinsamt intermezzo på Bellonaklubben

Nej men, jag har ju gjömt att skriva om den senaste boken jag faktiskt läst ut! Det var visserligen en bok jag redan läst en gång, men ändå...

Pinsamt intermezzo på Bellonaklubben utspelar sig, tja, inte så många år efter första världskriget skulle jag tippa. Lord Peter Wimsey är relativt ung, och detta är Sayers fjärde bok om honom. I denna bok inträffar ett, jajamän, pinsamt intermezzo på lord Peters klubb, Bellonaklubben - på själva vapenstilleståndsdagen (som firas i Storbritannien med röda vallmor och två minuters tystnad klockan 11 den elfte november) hittas gamle general Fentiman död i sin fåtölj framför brasan i Bellonaklubbens salong. Man misstänker inget annat än att generalen, som var mycket gammal och hade dåligt hjärta, dött i sömnen - men Wimsey lägger ändå märke till ett par egendomligheter...

Några dagar senare uppdagas det att den dödes syster, som var en mycket rik änka, också är död. Hon dog i själva verket på samma dag, den elfte november, och upprättade ett besynnerligt testamente; på grund av detta testamente är det nu av yttersta vikt att ta reda på vem av de båda som dog först - generalen eller hans syster. Generalens advokat, som också råkar vara Wimseys familjeadvokat, ber lord Peter att reda upp saken i all tysthet.

Dorothy Sayers har nog aldrig skrivit en dålig bok om lord Peter, men Pinsamt intermezzo på Bellonaklubben hör inte till mina favoriter av hennes böcker. Jag vet inte varför, för egentligen är det en välskriven deckare i Sayers vanliga anda - och Sayers har ju en väldigt hög lägstanivå... Det känns som att lord Peter inte riktigt får komma till sin rätt i den här boken. Det är inte tillräckligt med litterära citat och kryptiska anmärkningar, helt enkelt.

Men förutom mina synnerligen subjektiva invändningar så är detta en väldigt bra, väldigt brittisk, väldigt mellankrigstid-esque pusseldeckare.

5 kommentarer:

Pockethexan sa...

Vilken fin och trevlig läsvärd blogg du har, du är precis den 2bokkompis" jag behöver, är en gift 3-barns Mamma som har en förlossningsskada sedan 15 år tillbaka, kan i princip bara ligga och läsa böcker. Ser att det finns mycket läsvärda tips hos dig, tita snabbt in hos mig så har vi fått en "liten" kontakt till att börja med Hälsningar från Hexan själv www.pockethexorna.blogspot.com. Ha det bra så länge, hoppas du använder din fina sida när du söker jobb, verkligen en cv höjare. Ho mig skulle du fått jobb direkt, fast jag kommer från en annan branch, jag jobbade som byggchef innan jag blev sjuk. Sätt fart på din tv-spelande sambo, min man har skött mig nu i 15 år med bravur, han har också en blogg med design och inredningshistoria som han snöat in på titta på www.oumberligating.blogspot.com bägge stavas med e istället för ä, vi är sådana där stöddiga 08:or (ler) Som sagt stor kram från Pockethexan själv

Martina sa...

Kul att du gillar bloggen, och välkommen hit!

Anonym sa...

Du borde få paket i dag eller imorn. Om du vill att det ska vara hemligt till julafton - öppna inte kuvertet för allt är inte inslaget.

Anonym sa...

Ah, en Sayers-kännare! Jag försöker erinra mig hur historien gick, visst var det något med likstelhet? Men jag minns inte så mycket, så du har nog rätt i din analys.
Mina 4 i topp:
Kamratfesten
Lord Peters smekmånad (mest för hans mammas underbara brev!)
Ett mord annonseras
Oskuld och arsenik

Martina sa...

Maria: jag väntar med spänning!

Snowflake: japp, likstelheten hade betydelse. Och det finns säkert de som håller detta för en av Sayers bästa, intrigmässigt etc., men jag tycker att hon har skrivit bättre i t.ex. "Kamratfesten" och "Lord Peters smekmånad". "Ett mord annonseras" är jag också väldigt förtjust i. =)