27 oktober 2008

Gyles Brandreth - Oscar Wilde and the Candlelight Murders

Stackars Oscar är fortfarande krullig i kanterna efter sitt oväntade möte med en vattenpöl, trots att han fick ligga i press under en trave tunga böcker över natten! Detta mindre skönhetsfel kommer han nog att få dras med restan av livet, misstänker jag...

Nå, hur som helst!

Gyles Brandreth är en brittisk författare som precis som så många andra slagit sig på genren "verkliga historiska personer i fiktiva litterära verk (oftast deckare)" - en smal genre, det medger jag. ;) Oscar Wilde and the Candlelight Murders (även känd som Oscar Wilde and a Death of No Importance) är den första av hittills två (och en annonserad men ej utgiven) historiska deckare där huvudpersonen, och detektiven i god Sherlock Holmesk anda, är Oscar Wilde. Jag förutsätter att ingen närmare presentation av Wilde behövs?

Förutom Wilde och hans doktor Watsonske vapendragare Robert Sherard - också en verklig person; författare, poet och barnbarnsbarn till William Wordsworth - dyker även Arthur Conan Doyle, uppenbarligen en populär person i genren, upp redan i första kapitlet. I ...and the Candlelight Murders har Doyle nyss publicerat sin första Sherlock Holmes-berättelse, A Study in Scarlet.

Bokens candlelit murder sker redan innan första sidan och upptäcks under mystiska omständigheter av Oscar Wilde själv, som efter att ha dinerat med sin agent diskuterar igenom saken med sin gamle vän Robert Sherard samt sin nye vän Arthur Conan Doyle, och slutligen bestämmer sig för att gå till polisen och rapportera mordet. Till saken hör också att den döde, en ung man vid namn Billy Wood, är en vän till Wilde (som ännu inte har dömts för "sedeslöshet" och "korruption av ungdomen" - dvs. homosexualitet - även om Sherard, som precis som doktor Watson nedtecknat fallet och presenterar det för allmänheten efter Wildes död, nämner det flera gånger).

Doyle hänvisar Wilde och Sherard till sin vän Aidan Fraser, kommissarie vid Scotland Yard, som till att börja med vägrar ta sig an fallet - kroppen har nämligen försvunnit! Och utan offer, inget mord; så resonerar Scotland Yard. Så resonerar dock INTE Oscar Wilde. Han är intelligent, rik och brinner av begär efter rättvisa för den stackars Billy Wood, och med Sherards benägna bistånd börjar (fin allitteration där!) Wilde sin egen undersökning.

Jag gillade verkligen den här boken; Brandreth har lyckats väldigt bra inom genren och skapat en Oscar Wilde som känns trovärdig och levande. Han är förstås lite väl lik Sherlock Holmes (båda har en nästan övernaturlig iakttagelseförmåga och förmåga att dra slutsatser, men Wilde missbrukar inte kokain), vilket bokens Doyle blir mycket imponerad av. Han bestämmer sig genast för att ge Holmes en äldre bror(!) baserad på Wilde - men en bror som saknar Holmes rastlösa energi, vars varumärke är en kombination av skarpsinne och indolens.

Sherard gör en utmärkt Watson till Wildes Holmes och skriver troget ner allt i sin dagbok, och på klassiskt Sherlock Holmes-maner är Sherard ända till det absoluta slutet ovetande om mördarens identitet. Det Stora Avslöjandet går också i den klassiska stilen: detektiven samlar alla berörda i biblioteket (nå ja, salongen) och Avslöjar sedan MÖRDAREN på ett dramatiskt sätt, varpå häpna flämtningar (gasp!) blir följden.

Jag antar att det bara blir ett begränsat antal Oscar Wilde-romaner eftersom den första utspelar sig ganska nära inpå Wildes fängelsetid (ungefär fem år innan). Tre, eller kanske fem, blir nog lagom, om inte Brandreth har tänkt ut något omåttligt listigt för att kunna fortsätta serien ända till Wildes död. Men ett begränsat antal böcker kan ju ge fördelen av att serien fortsätter vara bra hela vägen istället för att, som många andra serier med samma huvudperson, så småningom gå och bli dålig...

Hur som helst, gillar man genren "verkliga historiska personer i fiktiva litterära verk (oftast deckare)" så ska man definitivt ge Oscar Wilde and the Candlelight Murders en chans! Den är väl värd det.

(Och nu jag vill verkligen se filmen Wilde med Stephen Fry som Oscar Wilde!)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har säkert gjort det redan, men kan ju ändå passa på att tipsa om Carrie Bebris deckare med Mrs Darcy i huvudrollen. Mycket underhållande!

Olivia sa...

Jag älskar Wilde, det vore kul att läsa den här boken!

Anonym sa...

Åh vilket ljuvligt koncept! Måste, måste läsa.

Martina sa...

Full bokhylla: jepp, jag har skrivit ner Carrie Bebris på min att läsa-lista redan. =)

Olivia och Helena: ja, gör det!

Anonym sa...

Jo, men det här verkar vara en bok i min smak.

Anonym sa...

Mycket trevlig recension! Nu har jag lagt in en länk till den här recensionen från bokspalten på http://www.sherlockholmes.se

Hälsningar,
Mattias

Martina sa...

Dieva: den är verkligen mycket bra.

Mattias: kul! Och jag hittade genast fler boktips när jag gick in på sidan och kikade =). Kul med filmatiseringen med Robert Downey Jr (en av mina favvoskådisar) också!

niffin sa...

Denna m å s t e läsas..!!