19 februari 2008

Naomi Novik - Hans majestäts drake: Temeraire 1

Från början var jag lite skeptisk till den här boken. Den började inte så bra; de första kapitlena var faktiskt rätt ointressanta. Men så fick jag ett meddelande från biblioteket om att lånetiden höll på att gå ut, så jag bestämde mig för att läsa ut den snabbt. Och det var tur det!

För den tog sig helt klart efter ett par kapitel, och nu när jag har läst klart den måste jag säga att Hans majestäts drake faktiskt är en mycket bra bok. Den påminde mig från början en smula om Jonathan Strange & Mr Norrell (engelskt 1800-tal i en alternativ värld, och så vidare), men innehåller ingen magi. Precis som i vår värld finns inte magi, utan allt är strikt vetenskapligt.

Men - det finns drakar.

Hans majestäts drake utspelar sig i början av 1800-talet under den napoleonska eran, när England ligger i krig med Frankrike. Kapten Laurence på det brittiska skeppet Reliant besegrar ett franskt skepp och i krigsbytet ingår ett drakägg. Laurence och hans skepp gör sitt bästa för att frakta ägget till England innan det kläcks - när en drake kläcks väljer den ut sin flygare, och flygaren är sedan bunden till sin drake resten av livet. Ingen av mannarna på Reliant vill råka ut för det, för drakflygarkåren är föraktad av de flesta.

Olyckligtvis kläcks draken, som visar sig tillhöra en ras som ingen i England tidigare sett, innan Reliant hunnit in i hamn, och draken väljer ut kapten Laurence. Det är inget annat för Laurence att göra än att sluta i flottan och skickas iväg för att tränas tillsammans med draken, som han döpt till Temeraire. Men det dröjer inte länge innan han inser att Temeraire är ett intelligent och trofast sällskap, och Laurence börjar alltmer trivas i sin roll som drakflygare.

Nu väntar jag med spänning på att del två i serien, Jadetronen, ska komma till biblioteket. Tyvärr är den inte utgiven på svenska än så det kanske dröjer ett tag.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jadetronen ges ut i början av mars.

Martina sa...

Jo, när jag googlade på det (efter att jag skrivit klart inlägget...) så såg jag det. Google is your friend =).

Anonym sa...

Jo, vad roligt att läsa dina tankar om boken - skönt att jag inte är helt ebsam om att kämpa i stället för att njuta mig igenom de första kapitlen...

Martina sa...

Ja, jag tyckte inte alls att den varkade lovande innan slutet av kapitel 3 eller så... men efter det blev den mycket bättre. Det var ren tur att jag läste ut den, ibland ger jag bara böcker ett kapitel innan jag lägger undan dem.

Martina sa...

Jag blev också svårt förtjust i de underbara drakarna =).

Olivia sa...

Jag har den liggande hemma i bokhyllan. Jag lånade den innan jul och har lånat om flera gånger. Kanske dags att sätta igång, den verkar bra!