10 februari 2008

Bokfemman v. 6

Verkligen i elfte timmen...

Veckans tema för Bokfemman är serier. Nämn din topp 5 av serier.
  • Terry Pratchett - Skivvärlden. Klart att den måste vara med på bästa serier. 40 böcker and counting, och jag hoppas att Pratchett trots alzheimers kommer att skriva i många år till.
  • David Eddings - Sagan om Mallorea. Eddings bästa serie, enligt mig. Tvåa är Sagan om Belgarion, sedan Elenien och sist Tamuli. Tjuven Althalus och den nya Drömmarna-serien (har bara läst den första boken) samt böckerna om Polgara och Belgarath, tja, de räknas inte riktigt... Sagan om Mallorea (och de andra Sagan om...) har jag läst så många gånger att jag kan citera hela sidor utantill. De är, tillsammans med Godnatt Mister Tom, mina nostalgiböcker.
  • Dorothy Sayers - Alla böcker med lord Peter Wimsey. Kanske inte en serie per se, men med samma huvudperson och någorlunda kontinuelig handling iallafall. Klart att lord Peter ska få vara med.
  • Laura Ingalls Wilder - Lilla huset på prärien. Ack, vad jag älskade den här serien som liten. Vet inte hur många gånger jag läst den (däremot så gillar jag inte alls tv-serien. Dr Quinn - medicine woman däremot...). Den har iallafall starkt bidragit till min fascination för historia.
  • Douglas Adams - Liftarens guide till galaxen. Ja men självklart. Serien över alla serier, skulle jag vilja säga.
Sådär. Återigen undvek jag medvetet vissa serier: Sagan om Ringen (som jag gissar ändå har hamnat på ett antal bokfemmor denna vecka) och Harry Potter (samma där, och när det gäller HP så tycker jag faktiskt inte heller att den platsar på min topp 5). Bubblare är bland annat Otherland av Tad Williams, Ellis Peters Broder Cadfael-deckare, Wahlströms ungdomsserier (Tre deckare, Bröderna Hardy med flera) som jag formligen missbrukade i lågstadieåldern, och Enid Blytons Fem-böcker. Och så har jag säkert glömt flera stycken dessutom.

2 kommentarer:

Peter Ljungkvist sa...

Tack för att "jag" får vara med som nummer två på din topplista...=)

Välkommen tillbaka förresten.

Martina sa...

You´re welcome, och tack =).