19 februari 2008

Bokfemman v. 8

Veckans tema är sorg. Nämn din topp 5 som du tycker berör begreppet sorg.
  • Peter Pohl - Jag saknar dig, jag saknar dig. Den ultimata gråtboken för alla från 10 år* och uppåt. Den var fruktansvärt bra och fruktansvärt hemsk när jag läste den i de tidiga tonåren.
  • Michelle Magorian - Godnatt Mister Tom. Återigen ett barn som dör, och hans bästa väns svårigheter att acceptera hans död.
  • Audrey Niffenegger - Tidsresenärens hustru. Oh my god, slutet är übersorgligt... Och det blir inte bättre av att man får veta vad som kommer att hända efter halva boken eller så.
  • Douglas Coupland - Microslavar. I sin helhet är boken inte sorglig, men Dan och hans utökade familj (dvs. hans vänner) drabbas av en tragedi som berör dem alla. Slutet är trots det hoppfullt och kanske just på grund av det ännu mer tårframkallande.
  • Stephen King - Benrangel. Kanske ingen bok man själv sitter och storbölar till, men Mike Noonans saknad och sorg över hustruns förtidiga död är grundläggande för bokens handling.
Förutom detta hade till exempel flera av Astrid Lindgrens böcker platsat, kanske främst Ronja Rövardotter (och kanske främst filmatiseringen av Tage Danielsson, när Mattis skriker: Han fattas mig! Han fattas mig så det skär i bröstet! Jag är inte den enda som har med det exemplet... ). Även en del andra böcker av Peter Pohl skulle platsa; Alltid den där Anette! och Kan ingen hjälpa Anette? Stackars Anette, vars syskon dör, vars mamma har psykiska problem och vars pappa vägrar att skaffa hjälp. Till slut hamnar hon inte helt oväntat hos BUP. Rekommenderas!

*Jag är egentligen inget stort fan av åldersgränser på böcker, jag läste själv "tonårsböcker" i låg- och mellanstadiet och "vuxenböcker" i mellan- och högstadiet. Men det är svårt att veta om en unge är tillräckligt läsvan och mogen för vissa böcker - generellt sett kanske inte en 7- eller 8-åring klarar av Jag saknar dig, jag saknar dig, men man kan ju aldrig veta.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Glöm inte Pohls regnbågen har bara åtta färger. ÅÅÅ vad det smärtar! Avslöjar här inget om du inte läst ännu...

Martina sa...

Nej, har inte läst... har bara läst de böcker av Pohl som jag nämnde i bokfemman.