1 december 2007

Richard Matheson - I am Legend

I am Legend blurbas (i den här utgåvan från 2001) av Dean Koontz med orden "The most clever and riveting vampire novel since Dracula". Jag vet inte om han har rätt, för jag har aldrig läst Dracula (däremot sett Bram Stokers Dracula samt ett antal andra ganska usla filmatiseringar av boken ifråga).

Det här är hur som helst en bra bok. Den kom ut första gången 1954(!) och har filmats med titeln The Omega Man ("den siste mannen" - omega, sista bokstaven i det grekiska alfabetet...) med Charlton Heston. Matheson har gett ut flera SF-romaner, ett antal novellsamlingar och har även skrivit manus till, bland annat, flera avsnitt av The Twilight Zone. Ett gäng av hans böcker har blivit filmade.

I am Legend handlar om Robert Neville, den siste(?) överlevande efter en mystiskt sjukdom som spritts över hela USA (och resten av världen). Sjukdomen dödade massor av människor, men många av dem kom tillbaks - som varelser som inte tål solljus eller vitlök, törstar efter blod och är rädda för heliga symboler. Trots detta vägrar de flesta att tro på att dessa varelser är vampyrer. Inte ens Neville tror det från början.

När Nevilles hustru och dotter dör i sjukdomen, och alla andra försvinner undan för undan, barrikaderar Neville sig i sitt hus. Han installerar en generator, hamstrar mat och tillverkar pålar i stor skala, för varje dag när det fortfarande är ljust beger han sig ut i grannskapet för att döda vampyrer. Det finns dock, upptäcker han, en avgörande skillnad på vampyrer och vampyrer - vissa är helt döda och pulveriseras när han dödar dem, andra verkar vara "levande" och blöder istället ihjäl. Varför denna skillnad? Neville börjar läsa så mycket han kommer över om vampyrer, blod och vetenskap, och experimenterar med vampyrerna för att ta reda på vad som orsakade sjukdomen och vad som kan döda dem...

Boken finns i svensk översättning från 1975, men den översättningen är inte bara usel utan också helt felaktig - på svenska är titeln Varulvarnas natt (hallå, vad hände med vampyrerna?) och eftersom titeln är ändrad så har översättaren klippt bort slutet och skrivit ett nytt! John Ajvide Lindqvist skriver mer om det här.

I januari kommer det en ny filmatisering av I am Legend, med Will Smith i huvudrollen. Ska bli intressant att se.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Visst är I Am Legend bra? Jag gråter dock inombords bara jag tänker på filmatiseringen. Snacka om felcasting!

Martina sa...

Will Smith, tänker du på? Jag tror att det kan bli ok, förväntar mig ändå inte att boken kommer att följas särskilt väl... den är för dystopisk för amerikanerna tror jag. The Omega Man var tydligen riktigt dålig, har jag hört...

Martina sa...

Men jo, I am Legend är riktigt bra =).