1 november 2007

Tre litterära hjältar

Jag har blivit utmanad av Caveat Lector, och utmaningen går ut på att nämna tre av sina litterära hjältar. Hm, lättare sagt än gjort!

Utan inbördes ordning:
  • Rick i Den stora spökräddningen. En liten kille med ett stort hjärta som räddar alla Englands spöken från utplåning genom att bege sig till London och be premiärministern om att upprätta ett spökreservat. Han låter till och med den lilla babyvampyren Rose dricka av hans blod för att hon ska överleva den långa resan till spökreservatet i Skottland. Alltså, man bara måste gilla en sån unge...
  • Tom Oakley i Godnatt Mister Tom. Trots att han är en vresig gammal änkling öppnar han sin dörr för en liten misshandlad pojke, och hjälper honom att hitta tillbaks till livet. Vem skulle göra det på riktigt? Inte många.
  • Och så måste det ju fläskas på ordentligt med en riktig fantasyhjälte, larger than life - Garion i Sagan om Belgarion/Mallorea. Denne unge man (eller pojke, i den första serien) skakar världen med sina steg och slaktar ondskefulla grolimer till höger och vänster. Kort sagt, han är den som hela världens öde hänger på, och trots det blir han inte ens särskilt självupptagen. Bra jobbat.

Sen så finns det ju så många andra - Lizzie i Stolthet och fördom, hälften av karaktärerna i Sagan om Ringen (håller med Spectatia där), Nemi, William av Baskerville i Rosens namn, Hercule Poirot (min favorit av Christies detektiver)... men det skulle vara tre stycken, så tre får det bli.


Jag utmanar Pysseltanten, Fröken Nina och The Girl Least Likley To.

6 kommentarer:

Marianne sa...

Härligt, vilka hjältar!

Undrar hur jag har lyckats missa Mister Tom, förresten.
Måste kollas upp :o)

Martina sa...

Va, har du inte läst Godnatt Mister Tom? Den trodde jag att alla hade läst... det var en av mina favoritböcker när jag var yngre - är det fortfarande faktiskt.

Marianne sa...

Nä, jag har ju inte det...

Än, alltså.

Spectatia sa...

Spökreservat i Skottland! Härligt. :-)

Och som du säger, Sagan om ringen bara kryllar ju med hjältar. Något för varje smak. ;-)

Fröken Nina sa...

Jag funderar fortfarande. Återkommer! I promise!

Anonym sa...

Garion gör mig alltid så ...häpen. Även fast han har makt över nästan hela västern, är en av de mäktigaste besvärjarna i världen (+ äger världens mäktigaste objekt)så beter han sig fortfarande som en liten pojke ibland. Jag gillar honom för att han aldrig riktigt växer upp :)

Håller med dig om att Härskarringen kryllar av hjältar. Jag fick en gång i uppgift att plocka ut mina 3 favoritpersoner från Sagan om ringen. Jag kan säga så här... De där 3 personerna blev närmre 15 stycken ;)