16 november 2007

En annan sorts bokfemma

Läser och funderar har parafraserat *Malins* bokfemma och gjort sitt eget tema - "Fem litterära sängkamrater" =). Ett alldeles för roligt tema för att jag inte ska haka på!

Så, utan inbördes ordning (eller, ja, kanske lite):
  • Lord Peter Wimsey från Dorothy Sayers deckare. Jag älskar hans svada och skulle, precis som Harriet Vane, kunna tänka mig att gifta mig med honom bara för att få höra honom prata strunt. Av (de mycket diskreta) sängkammarskildringarna i Lord Peters smekmånad att döma är han också en jävel i sängen =). Måste vara alla de där älskarinnorna.
  • Aragorn från Sagan om Ringen. Vem kan vara manligare än Aragorn? Och dessutom är/ska han bli kung. Min bild av honom är dock ohjälpligt influerad av Viggo Mortensen, a.k.a. raggedly manly, så egentligen är det lite fusk att ta med honom.
  • Stragen från David Eddings Sagan om Elenien och Sagan om Tamuli. Han är intelligent, han är rolig, han är en tjuv. Ok, det där sista är inte en faktor jag väger in på allvar. Han bara är en tjuv. Och mördare. Och en del annat.
  • Kapten Frederick Wentworth från Jane Austens Övertalning. Även där är bilden färgad av filmversionen och Ciarán Hinds som spelar Wentworth i filmen från 1995. Men kapten Wentworth är hursomhelst en gentleman, både i boken och i filmen.
  • Och slutligen, pinsamt nog, Shane O´Neill från Barbara Taylor Bradfords Håll drömmen levande (inte en Harlequin-bok, men det hade lika gärna kunnat vara det). Han beskrivs som enormt snygg och verkar dessutom mycket sympatisk (sängkammarscenerna med Paula gör ju inte saken sämre heller).
I allmänhet gillar jag de klyftiga karaktärerna bäst, "hjärnan-i-överarmsmusklerna"-typen är inte min stil. Så, ska man se till giftermålspotential så ligger nog lord Peter bäst till, tätt följt av kapten Wentworth. Och Stragen, fast han verkar lite opålitlig... Andra som skulle ha kunnat platsa på listan är Slim MacKenzie (Dean Koontz, Skymningsögon) om han varit tio år äldre, Thomas Lynley (Elizabeth Georges deckare) eller överste Brandon från Jane Austens Förnuft och känsla (iallafall om han ser ut som Alan Rickman...).

Men om den här listan hade gällt film eller tv-serier, då hade det blivit Spike (Buffy the Vampire Slayer) för hela slanten =).

1 kommentar:

Fia sa...

Håller med dig om aragorn, de andra är jag lite osäkra om vilka de är (har litet dåligt minne som du vet). Kommer inte ens ihåg stragen ur eddings.... kanske borde låna tamuli av dig... *blink, blink*