26 november 2007

Bokfemman v. 48

Veckans tema för Bokfemman är fantasy. Välj dina 5 favoriter.

Tjoho!
  • Ormkrigskrönikan - Raymond E. Feist (och Kriget om Rämnan av samme författare). Utspelar sig på världen Midkemia, en klassisk fantasyvärld befolkad inte bara av människor utan också av alver och dvärgar (med flera). I Ormkrigskrönikan (sex böcker på svenska) flyr de två ynglingarna Eric (den oäkta sonen till en adelsman) och Roo sin hemtrakt efter att de blivit anklagade för mord. De hamnar i storstaden Krondor där de så småningom blir legosoldater och indragna i kriget mellan Midkemia och den främmande världen Kelewan. Kriget om Rämnan (också sex böcker på svenska) utspelar sig före Ormkrigskrönikan men det spelar egentligen ingen roll vilken ordning man läser dem i.
  • Otherland - Tad Williams. En bra blandning mellan fantasy och SF. Otherland är en serie på åtta böcker på svenska som utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtid. Internet har utvecklats till en sorts VR-värld som man kopplar in sig i och det här med att sitta framför en skärm är ett minne blott. Afrikanskan Renies lillebror hamnar i en mystisk koma efter att han varit uppkopplad på nätet och Renie beger sig in i ett hemligt nätverk kallat Otherland för att försöka väcka honom igen.
  • Skivvärlden - Terry Pratchett. Jag tror bestämt att jag har haft med Pratchett på en tidigare Bokfemma... eller flera =). Men Skivvärlden-böckerna är så fantastiskt bra att hälften vore nog (inte alla, förstås, men de flesta). Mina favoritkaraktärer är Mormor Vädervax, Döden, Sam Vimes och kapten Morot - vilket täcker de flesta av de snart 40 böckerna (drygt 20 finns på svenska).
  • Amber - Roger Zelazny. Tio böcker på svenska. De fem första handlar om Corwin, prins av Amber (en av nio prinsar, till och med). Amber är den enda riktiga världen och alla andra världar, inklusive vår, är bara skuggor av Amber. Corwin och hans familj är de enda som kan röra sig i dessa skuggor och alltså vandra mellan världarna. Men kungen av Amber försvinner och hans nio söner slåss om tronen. De fem sista böckerna handlar om Corwins son, Merlin, arvinge till tronen i både Amber och Kaos.
  • Neverwhere - Neil Gaiman. Något så ovanligt som en fantasybok som faktiskt bara är en bok. Neverwhere handlar om Richard, en vanlig kille i London, som en dag stöter på en konstig tjej som kallar sig Door och på grund av henne ramlar genom sprickorna - ner till det underjordiska London, där ingenting är vad det ser ut att vara.
Det är ett medvetet val att inte ta med t.ex. Tolkien eller David Eddings på listan. Inte heller J. K. Rowling får vara med (men ja, HP är förstås fantasy och skam den som säger något annat). Men jag har en känsla av att Tolkien, Eddings och Rowling kommer att vara med på tillräckligt många listor ändå... det kommer säkert Pratchett och Gaiman också, i och för sig, men de fick vara med i alla fall =).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Viss roll skulle jag ändå vilja hävda att ordningen man läser Feist i spelar. Skall man ändå läsa dem kan man lika gärna läsa dem från början.

Zelazny och Gaiman är riktigt bra.

//JJ

Anonym sa...

Mja, jag läste Ormkrigskrönikan först (Kriget om Rämnan hade inte kommit ut på svenska då) och det gick bra... Men visst, nu när båda serierna kommit ut på svenska kan man ju läsa Kriget om rämnan först, om man som jag helst läser på svenska.