10 november 2007

Jasper Fforde - Var är Jane Eyre?

Var är Jane Eyre? är den första boken i en fantasy-deckarserie (lustigt nog är den dock varken klassad som fantasy eller deckare på Luleå SB) med huvudpersonen Torsdag Nesta (på engelska Thursday Next, vilket jag tycker låter mycket bättre). Den utspelar sig i mitten av 1980-talet i ett fiktivt England, där Wales är självständigt och Krimkriget fortfarande pågår. Torsdag är littkrimmare på SO27, avdelningen för litteraturbrott, i London. Littkrimmarna tar fast ligor som förfalskar förstaupplagor eller stjäl orginalmanuskript, men deras värsta fiende är en man vid namn Acheron Hades; mästertjuv, mördare och den tredje farligaste brottslingen i världen.

Hades stjäl orginalmanuskriptet till Dickens Martin Chuzzlewit och snart börjar oroväckande saker hända - Torsdags farbror, uppfinnaren Mycroft Nesta, försvinner tillsammans med sin senaste uppfinning, en portal som gör det möjligt att stiga in i en bok. Det visar sig att det är Hades som ligger bakom, och han har stora planer: han tar sig in i romanen och dödar en av dess karaktärer. Och om han inte får vissa krav uppfyllda, så kommer han att göra det igen... denna gång med en viktigare karaktär, i en mer älskad bok - Jane i Jane Eyre. Torsdag måste göra allt hon kan för att stoppa honom.

Idén som sådan är ganska kul; en värld som är nästan som vår egen, fast med vissa viktiga skillnader, där litteraturen är så viktig att en mästerskurk kan utpressa regeringen genom att hota att förstöra ett älskat verk. Huvudpersonen Torsdag är en Krimveteran och polis vars far är tidsväktare (en polis som har hand om tidsrelaterade brott), och hon är också en av de få personer som inte blir påverkad av Acheron Hades märkliga krafter. Vissa delar av berättelsen är aningen långrandiga men som helhet är boken ganska bra och det ska bli roligt att läsa de kommande böckerna om Torsdag Nesta (det finns fem, än så länge, men bara den första finns på svenska).

Jasper Fforde har även skrivit två böcker (ej översatta till svenska) om kommissarie Jack Spratt vid The Nursery Crime Division (dvs. brott som rör barnböcker).

Mer om Torsdag Nesta-serien här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter som en rolig bok för en som både älskar Jane Eyre och gillar deckare och fantasy. Den ska jag läsa så fort jag får tid! :)

Mattias Boström sa...

För några år sedan, när Thursday Next-böckerna kom på engelska, läste jag dem verkligen sönder och samman. Kanske blev jag lite väl tokig i dem, på samma sätt som man kan äta sig trött på en favoritmaträtt.
Men jag tycker fortfarande att de är riktigt häftiga böcker. Min favorit-Next-bok är nog den tredje i serien, The Well of Lost Plots, där man får veta hur en bok byggs upp - inifrån själva boken. Läs den, det är fascinerande!
Jag hörde förresten nyligen att bok nummer två (Lost in a Good Book) snart är på gång i svensk översättning.
Annars är jag nästan mest förtjust i den första Jack Spratt-boken, Big Over Easy, som både är ett kalasande i litterära referenser (mest till sagor och barnkammarrim) och som har en riktigt vass intrig. Annars är Ffordes böcker rätt så spretiga vad gäller intrigen - han har själv sagt att han försöker klämma in allt möjligt kul i sina böcker - så det är sällan man minns just intrigerna i Next-böckerna. Det är snarare alla vansinnigheterna som man minns.