Jag är en sucker för historiska romaner, och gillar dessutom deckare - så historiska deckare är right up my alley! C. J. Sansoms Dissolution är den första boken i serien om Matthew Shardlake, en puckelryggig advokat i 1500-talets England. Shardlake är en trogen reformist och arbetar för lord Cromwell (jag blev förvirrad där ett tag innan jag insåg att det inte var Oliver Cromwell författaren menade - det hade varit fel århundrade!).
En kort historielektion om reformationen i England: 1536-1540 upplöstes alla engelska kloster under överinseende av lord Thomas Cromwell, efter att den tidigare trogna katoliken kung Henry VIII ansåg det mer lönsamt (för England men kanske framför allt för honom själv) att kungen skulle vara kyrkans överhuvud. Praktiskt nog för kung Henry hade Martin Luther år 1517 spikat upp sina berömda teser på kyrkporten i Wittenberg, där han kritiserade kyrkan och påven, till exempel när det gällde försäljningen av avlatsbrev och kyrkans syn på skärselden. Inte nog med att kungen i och med den år 1534 instiftade "Act of Supremacy" blev kyrkans överhuvud, inom protestantismen var det dessutom tillåtet med skilsmässa - och Henry ville ju skilja sig från sin hustru Katarina av Aragonien. Sagt och gjort, Thomas Cromwell fick uppdraget att göra England protestantiskt och upplösa klostren.
Detta är alltså bakgrunden till Dissolution. Matthew Shardlake blir av Cromwell skickad till ett kloster där en av kungens, eller snarare Cromwells, kommissionärer blivit mördad. Kommissionärens uppdrag var att få klostret att godvilligt gå med på att upplösas, eftersom det vid det här laget, 1537, har uppstått vissa oroligheter i samband med klostrens nedläggande. Cromwells plan är alltså att få några av de större klosterna att upplösas frivilligt, så att de andra sedan kan pressas till att följa efter.
Men nånting slår fel, kommissionären hittas halshuggen i en pöl av blod, och Matthew Shardlake och hans assistent kallas dit för att lösa brottet.
Jag kände tydliga influenser av både Ellis Peters deckare med benediktinermunken broder Cadfael i huvudrollen och Umberto Ecos Rosens namn - mordmysterier i klostermiljö. Men där Cadfael-böckerna, antar jag, idealiserar både medeltidsmiljön och klosterlivet visar Dissolution upp en betydligt hårdare bild. Under de århundraden som gått mellan broder Cadfael och Matthew Shardlake har kyrkan korrumperats, klosterlivet luckrats upp och munkarna blivit feta och lata (enligt Dissolution. Hur det egetligen var råder det delade meningar om).
Det var intressant att få veta lite mer om reformationen i England (författaren är historiker, så man får ju hoppas att han vet vad han pratar om), en tidsperiod som jag faktiskt inte vet så mycket om. Dissolution utspelar sig just under slutet av medeltiden, rentav i den tidiga renässansen, och så långt sträcker sig inte mitt historiska intresseområde. Jämfört med min favorit broder Cadfael står sig Shardlake dessutom slätt, men jämfört med andra medeltidsdeckare (Frälsande mord och Dödens mästarinna) är Dissolution betydligt bättre.
Det enda jag stör mig på är, som vanligt, självrättfärdigheten hos de så kallade "goda kristna" - både munkar och reformister...
I vår herres hage – Julspecial 2024
11 timmar sedan
5 kommentarer:
Jag tänkte också först på Oliver C, men då stämde ju ingenting ...
Del två i Shardlakeserien är minst lika bra, förresten.
Ja, jag har ju tänkt läsa hela serien... bok två finns på biblioteket (det gjorde däremot inte bok 1!).
Vojne, ytterligare en författare att lägga på listan! Kul.
Ja, om du gillar historiska deckare så är det här definitivt nåt att kolla upp!
Del 1 i Shardlake-serien är helt OK. Del 2 och 3 är riktigt, riktigt bra. Jag tjuvhåller lite på del 4, vill inte att det ska ta slut. Stack emellan med Vinter i Madrid, en spionroman som utspelar sig i ett Spanien i misär runt 1940. Efter ca 100 sidor blir den också riktigt bra.
Skicka en kommentar