7 juni 2008

Agatha Christie - Cat Among the Pigeons

Nej men, en Agatha Christie som jag faktiskt inte läst tidigare! Fantastiskt. Ytterligare en bok med Hercule Poirot (men där Poirot faktiskt inte introduceras förrän i den sista tredjedelen - mycket märkligt. Länge var jag förvirrad över baksidestexten som utlovade Poirot, trots att han lyste med sin frånvaro...).

Cat Among the Pigeons utspelar sig till största delen på Meadowbank, en internatskola för välbeställda flickor, men en del av handlingen är också förlagd till det lilla - fiktiva - arabiska landet Ramat, där en revolution precis ägt rum (lustigt nog gällde revolutionen inte att störta en despotisk tyrann, utan var ett uttryck för missnöje bland befolkningen över den nye härskarens demokratiska, pro-västerländska metoder. Folket var uppenbarligen missnöjda över att den nye shejken byggde skolor och sjukhus istället för att godtyckligt halshugga människor som hans far gjort. Folk är inte riktigt kloka).

Till sommarterminen på Meadowbank anländer Jennifer Sutcliffe, en femtonårig flicka som befunnit sig i Ramat när revolutionen utbröt. Ganska snart efter terminens start börjar mystiska händelser inträffa, som kulminerar i mordet på en av skolans lärarinnor - miss Springer, gympalärarinnan, som hittas död i gymnastiksalen. Polisen kallas dit men står handfallna.

Så småningom inser man att det finns ett samband mellan händelserna på Meadowbank och revolutionen i Ramat. Ett litet, värdefullt paket saknas bland shejkens tillhörigheter, och det är det paketet som orsakat ond, bråd död. Men det är (förstås) inte förrän Hercule Poirot kopplats in som fallet kan lösas.

Mja, jag gillar hela den här biten med skolan (jag är av någon anledning fascinerad av begreppet internatskola), och det är ganska kul att en av eleverna på skolan heter Ingrid och är en svensk prinsessa (!) men sammankopplat med revolutionen i Ramat och med internationella förvecklingar blir det inte lika roligt... det är liksom för mycket. Det hade räckt så bra med mord på en internatskola utan att blanda in en massa annat. Men Cat Among the Pigeons är ändå en helt ok Agatha Christie - även om min favorit Hercule Poirot knappt får synas.

2 kommentarer:

HumanistMorsan sa...

Av ren nyfikenhet... vilken skulle du klassa som Agatha Christies bästa, av alla du läst?

Martina sa...

Oj, svårt! Jag har ju läst de flesta. Men utan inbördes ordning skulle nog topp fem vara:

"Mordet på Orientexpressen"
"Döden på Nilen"
"Mord på ljusa dagen"
"Tio små negerpojkar" (eller "Och så var de bara en", om man ska vara PK)
"By the Pricking of My Thumbs"

Och jag tror, att om jag nödvändigtvis måste säga en nummer ett (under pistolhot eller så), så skulle det nog bli "Mordet på Orientexpressen".