Helt otidsenligt läste jag Maria Langs Lucia-berättelse mitt i sommaren, och Vitklädd med ljus i hår var dessutom en av de få Lang-böcker som jag inte läst tidigare! Jag vet faktiskt inte varför - antagligen fanns den inte på biblioteket under den period då jag läste Lang som mest.
I denna bok förekommer varken Puck eller Einar Bure, däremot Christer Wijk och hans (numera) hustru Camilla Martin. En tidig Luciamorgon (1967, misstänker jag, eftersom boken är skriven då) väcks makarna Palm av en moltyst och okänd Lucia som serverar glögg, kaffe och lussekatter och sedan går. En stund senare är hustrun död... Staffan Palm ringer förtvivlad till polisen, och Christer Wijk kopplas in på fallet. Vem var Lucian? Varför mördades Margot? Och så vidare.
Tja, det är väl inte boken man ska läsa i Luciatider egentligen... då vågar man väl aldrig dricka glögg! Men å andra sidan fick i alla fall jag, som älskar julen, Lucia, advent och allt annat i december, svår jul- och Lucialängtan...
I vår herres hage – Julspecial 2024
11 timmar sedan
4 kommentarer:
Jag kommer ihåg att jag gillade den här boken när jag läste den.
En av de bättre Langdeckarna som skrevs efter 50-talet, tycker jag.
Ja, jag tyckte också att den var bra - och vilken skicklig stämningskapare Lang är, jag kände det som att jag tittade på en dokumentär från 60-talet eller rentav befann mig där själv!
Hej!
"Vitklädd med ljus i hår" utkom 1967 och utspelas ett år tidigare, i december 1966. Där skildras ju hur syster Boel på luciamorgonen städar doktor Palms mottagning och sovrar bland veckotidningarna. Ett färskt nummer av Hänt i veckan visar hur kronprinsen (sedermera Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf) stiger ombord på Älvsnabben. Kronprinsen följde mycket riktigt med på det kända minfartygets långresa som varade från den 10 november 1966 till den 9 maj 1967.
http://sv.wikipedia.org/wiki/HMS_%C3%84lvsnabbens_l%C3%A5ngresor_1953-1980#1966-1967_L.C3.A5ngresa
Samma morgon ber Git Friman på väg in till Stockholm sin privatchaufför att ratta in rätt radiofrekvens. Hon nämner den kanal där populärmusiken "numera" finns ... Det var faktiskt dagen innan, den 12 december 1966, som SR profilerade sina kanaler, varvid P3 började sända lätt musik och underhållning.
Jag upptäckte din blogg först idag. Säkert finns det mycket värdefullt att upptäcka där, och jag lovar att göra fler besök!
Det var en googling på Maria Langs namn som ledde mej hit denna heta lördagskväll. Jag läste under mina tonår ganska många av Langs böcker, och tycks ha memorerat inte bara handlingen i dem utan även en mängd för handlingen helt ovidkommande detaljer. Märkligt, inte sant? Idag instämmer jag i mycket av den kritik Lang fick - och fortfarande får - av recensenter och litteraturvetare. Men jag kan inte komma ifrån att jag gillar hennes böcker som tidsdokument! Dock undrar jag ibland hur hon kommer att stå sig i konkurrensen med de nya generationerna av deckarförfattare ... Har hon alls kommit ut i nyutgåva under 2000-talet?
Den oförliknelige Peter Englund reflekterar i ett blogginlägg över forna tiders succéförfattare som idag är nästan helt olästa, och nämner därvid Maria Lang.
http://www.peterenglund.com/textarkiv/boklada.htm
Eftersom jag själv hyser en likadan passion för loppmarknader och antikvariat, har jag emellanåt själv haft anledning att betänka fenomenet litterär glömska.
Nu ska jag jobba. Vi återkommer ...
Hälsningar från Helsingfors!
Skicka en kommentar