15 juni 2008

Agatha Christie - The Mysterious Affair at Styles

Innan jag började på Drottningfällan stack jag emellan med lite nylånad Agatha Christie (de går ju så fort att läsa! Men en stor fördel med att läsa Christie på engelska istället för svenska: jag läser inte lika snabbt, så de räcker längre).

The Mysterious Affair at Styles (En dos stryknin på svenska) är Christies första bok, och i denna introduceras Hastings, Poirot och kommissarie Japp. Eftersom det är den första boken har samarbetet mellan Hastings och Poirot inte riktigt tagit fart, och Hastings har inte samma förståelse för Poirots metoder som han får senare.

Hastings har precis skickats hem från kriget som konvalescent (vilket krig det är vet jag inte, men jag misstänker första världskriget - med tanke på att böckerna utspelar sig under en så lång tidsperiod. Skulle det vara andra världskriget så skulle de senaste böckerna utspela sig alldeles för sent) och eftersom han saknar familj bjuder hans gamle vän John Cavendish hem honom till godset Styles. På Styles är allting inte riktigt frid och fröjd; Johns styvmor har gift om sig med en tvivelaktig man och hela familjen är missnöjda med detta.

När Hastings anländer börjar saker och ting sättas i rörelse. Ganska snart efter ankomsten träffar han på en belgisk detektiv som han gjort bekantskap med under kriget - Hercule Poirot. Och Poirot får snart tillfälle att använda sina talanger, när en av familjemedlemmarna på Styles hittas mördad...

En helt ok Christie, dock inte lika bra som senare böcker när Poirots metoder utvecklats mer och samarbetet med Hastings djupnat. Dock, en bra start på en lång författarkarriär!

3 kommentarer:

Helena sa...

Om du inte gjort det redan måste du läsa Curtains (svensk titel: Ridå), den allra sista Poirotdeckaren som Christie skrev redan på 40-talet men inte publicerade förrän efter hennes död. Där återvänder Poirot och Hastings till Styles många år senare, och jag tycker att stämningen, intrigen, allt är bättre än i den allra första boken.

PS: Följer du Miss Marple-filmerna på TV4+? Om något avsnitt kommer den gamla soulpopsångerskan Lisa Stansfield dyka upp!

Martina sa...

Japp, jag har läst "Ridå" (på svenska då) och gillar den - ska försöka få tag på den på engelska också!

Tyvärr så har vi inte TV4+, annars hade jag nog sett Miss Marple jag också. Jag såg den serien som gick på vanliga TV4 (förra sommaren?), är det samma?

Helena sa...

Jepp, det är samma.